Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Urinlekkasje etter fødselen

Kroppen gjennomgår en stor belastning i en graviditet. Mange kan oppleve at de lekker i større eller mindre grad både før og etter fødselen. Men det finnes hjelp å få.

I følge Norsk Helseinformatikk rammer urinlekkasje så mange som 1 av 4 kvinner etter fødsel. Det fødtes 54.496 barn i Norge i fjor – noe som tilsier at over 13.600 kvinner opplever urinlekkasje som følge av fødsel i en eller annen grad årlig. Det er mange kvinner! Selv om du kanskje føler deg alene med problemene, er du altså ikke det. 

Forskjellige typer urinlekkasje Urinlekkasje er vanlig etter fødsel

Det er stor forskjell på hvor mye man lekker – noen drypper noen små dråper nå og da, mens andre kan bli helt inkontinente som følge av en komplisert fødsel.  Den vanligste typen urinlekkasje etter fødsel er stressinkontinens. 


Knip vekk små lekkasjer 

Yngre kvinner som lekker har ofte fått slappere bekkenbunnmuskler etter fødsel. Hvis du er en av dem som lekker litt nå og da, kan du i mange tilfeller bedre eller helbrede urinlekkasjen med relativt enkle grep – nemlig knipeøvelser. Vi anbefaler at du kontakter fysioterapeut eller annet helsepersonell for hjelp til å gjøre øvelsene korrekt og finne riktige muskler.


Knip, knip, knip! Det kan gjøres når og hvor som helst - hva med å knipe mens du ammer, ser på tv eller leser en god bok i sofaen? Ved å trene bekkenbunnmusklene jevnlig over lengre tid opplever hele 70% av de med urinlekkasje at problemet bedres eller forsvinner helt. Med så gode resultater finnes det ingen grunn til å ikke gi det et forsøk. 


Større lekkasjer 

Klarer du ikke lengre å kontrollere blæren, og opplever du at du ofte tisser på deg? Har du prøvd bekkenbunnstrening over lengre tid, uten hell? Da kan du være blant de som behøver mer rådgivning, utredning og muligens operasjon for å bedre tilstanden. Kontakt legen din for å finne ut mer om dette. 

TIPS! Attends Cover-Dri er perfekt for å beskytte seng, stol og andre underlag ved urinlekkasje. Den kan også brukes for barnet etter du har født – les gode tips fra trillingmammaen som ikke hadde klart seg uten Cover-Dri her


Kilde fødselstall: SSB


Innlegget har ingen kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger