Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Hvilken type inkontinens har du?

Urinlekkasje kommer i flere varianter, alt fra små drypp til hele urintømminger og null kontroll på blæren.

Stressinkontinens

Selve navnet er noe misvisende, da det ikke utløses av stress. Stressinkontinens er nemlig forårsaket av svake bekkenbunnsmuskler og er den vanligste typen av urinlekkasje blantkvinner. Dette betyr at musklene ikke er sterke nok til å holde blæren lukket under økt trykk på underlivet, for eksempel når du hoster, nyser, ler eller trener. Hovedårsakene til stressinkontinens hos kvinner er graviditet, fødsel og overgangsalderen og prostataoperasjon hos menn. Faktisk opplever 1 av 4 kvinner og 1 av 10 menn stressinkontinens ved et eller annet tidspunkt i livet.

Les hvordan kvinner trener bekkenbunnsmuskler her.

Hastverksinkontinens

Hastverksinkontinens er også kjent som overaktiv blære. Dette kjennetegnes av at du ofte føler en sterk trang til å urinere, og du klarer ikke å holde igjen til du når toalettet. Du kan lekke små eller større skvetter urin, eller også ha en hel blæretømming. Både kvinner og menn kan få hastverksinkontinens, og det er den mest vanlige typen inkontinens hos menn. Den er ofte forårsaket av sammenstøt i nervesignalene mellom blæren og hjernen. Detkan være et resultat av prostataoperasjon eller en forstørret prostata. 

Blandingsinkontinens

Noen kvinner og menn kan oppleve blandingsinkontinens - en kombinasjon av stressinkontinens og hastverksinkontinens. Mellom 10-30% menn opplever disse blandede symptomene.

Overflow inkontinens 

Dette er følelsen av en blære som aldri blir helt tømt og man må urinere ofte men får det ikke til. Du kan også oppleve at det kommer en strøm av urin rett etter du har tømt blæren. Dette oppstår når blæren ikke tømmes helt, vanligvis på grunn av en tilstopping. Denne formen for inkontinens er forårsaket av svake blæremuskler og er mest vanlig hos diabetikere og de med redusert nervefunksjon. 


Etterdrypp 

Denne typen inkontinens rammer menn. Med Etterdrypp menes at man lekker noen dråper urin etter urinavgang når blæren synes å være tom, noe som igjen kan føre til et vått og ubehagelig undertøy. Mange menn opplever situasjonen som et problem. Det som skjer er at urinrøret (røret som leder fra blæren til enden av penis) ikke er blitt tømt helt ved hjelp av musklene rundt. En liten mengde urin blir liggende igjen i urinrøret og drypper når man begynner å bevege bekkenbunnen.

Les hvordan menn trener bekkenbunnsmusklene her. 

Opplever du urinlekkasje i en eller annen form, bør du ta kontakt med fastlegen din for videre utredning. 

Attends har produkter for alle typer inkontinens. Se alle våre produkter her. 

Legg gjerne igjen din kommentar i kommentarfeltet under. Innlegget har ingen kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger