Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Graviditet og urinlekkasje – det er helt normalt!

Mange kvinner opplever urinlekkasje under graviditeten og etter fødsel. Men ikke fortvil – det finnes gode råd og hjelpemidler for deg som lekker, enten det er noen dråper nå og da eller større skvetter.

Kroppen gjennomgår en stor forandring i løpet av graviditeten. Det mange kanskje ikke tenker på, er at også blærefunksjonen kan bli påvirket av graviditet og fødsel.

Rundt halvparten av gravide, norske kvinner opplever urinlekkasje etter graviduke 30, mens nesten 1 av 3 kvinner opplever urinlekkasje 6 måneder etter fødsel. Når dette rammer så mange, er det rart det ikke snakkes mer om.  Det er jo så normalt!

Når du hopper, nyser eller ler

De fleste opplever det som kalles stressinkontinens – ordet er noe misvisende, og har lite med stress å gjøre. Stressinkontinens innebærer nemlig at du lekker urin når du anstrenger deg i form av for eksempel hosting, nysing, latter eller trening. Noen opplever et par dråper nå og da, mens hos andre kan det komme små til større skvetter.  

Gravid kvinne opplever urinlekkasjeKnip vekk små lekkasjer

I mange tilfeller kan du forebygge, forbedre eller helbrede urinlekkasjen med relativt enkle grep – nemlig knipeøvelser. Vi anbefaler at du kontakter fysioterapeut eller annet kvalifisert helsepersonell for å lære å knipe riktig- da vil du etter hvert kunne oppleve stor forskjell i lekkasjen. Kanskje blir du helt kvitt den? Ved å trene bekkenbunnmusklene jevnlig over lengre tid opplever hele 70% av de med urinlekkasje at problemet bedres eller forsvinner helt. Med så gode resultater finnes det ingen grunn til å ikke gi det et forsøk.
Les mer om bekkenbunnstrening her 
 

Menstruasjonsbind for urin fungerer dårlig

Du er nok godt kjent med truseinnlegg og bind for menstruasjon - kanskje har du også prøvd å bruke dette for urinlekkasje? Det fungerer dessverre dårlig, ettersom disse produktene er laget for å ta imot blod og ikke en tynn væske som urin. Da er det greit å vite at det finnes truseinnlegg og bind i alle størrelser som er spesielt utviklet for å ta imot urin – nemlig Attends Soft. De kommer i flere forskjellige størrelser, og passer for de aller fleste behov. Produktene fås kjøpt hos alle apotek og bandagister. Du kan også bestille gratis vareprøver dersom du er usikker på hvilken størrelse som passer deg best.

Bestill gratis vareprøve på Attends Soft truseinnlegg og bind her

Større lekkasjer 

 Klarer du ikke lengre å kontrollere blæren, og opplever at du ofte tisser på deg? Blir det ikke bedre ved å gjøre bekkenbunnøvelser? Da kan du være blant de som behøver mer rådgivning, utredning og muligens operasjon for å bedre tilstanden. Kontakt legen din for å finne ut mer om dette.

5 gode tips:

Fortell jordmor eller legen om urinlekkasjen på deres neste møte, og be om hjelp til å gjøre bekkenbunnøvelser riktig.
 
Gjør bekkenbunnøvelser jevnlig. Vi vet det er kjedelig, men det er stor sjanse for at du slipper å få urinlekkasje, eller blir kvitt lekkasjen.

Opplever du fremdeles lekkasje etter fødselen? Fortell om det på 6-ukerskontrollen.

Bruk Attends Soft truseinnlegg og bind som er laget for urin.

Snakk om urinlekkasje på barseltreff eller med venninner. Sjansen er stor for at de også opplever det – kanskje hjelper du de med å få en hverdag fri for lekkasje?

Innlegget har ingen kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger