Årsaker til urinlekkasje

Det finnes ikke en spesiell årsak til urinlekkasje hos menn.

Vet du om du har en forstørret prostata? Dette er en av de mest vanlige faktorer som har påvirkning på mannens urinrørsystem. Dersom du tror dette kan være tilfelle, bør du kontakte legen din.

Andre faktorer som kan forårsake inkontinens hos menn:

 • Medisinering – enkelte medisiner har vanndrivende effekt, noe som gjør at du må urinere oftere. Dersom du nettopp har startet eller endret en form for medisinering bør du diskutere dette med legen din.
 • Urinveisinfeksjon – infeksjoner kan gjøre blæren sensitiv.
 • Forstoppelse – en overfylt tarm kan føre til press på blæren som igjen kan gi midlertidige lekkasjeproblemer.
 • Lavt væskeinntak – det er en myte at det å drikke mindre vil gjøre at du urinerer mindre. Du bør derfor drikke ca. 10 kopper væske hver dag.
 • Kronisk hoste – dette fører til anstrengelse på blæren og magemusklene
 • Røyking – kan ofte føre til kronisk hoste
 • Overvekt – det å være overvektig kan også øve press på blæren og bekkenbunnsmusklene.
 • Medisinske diagnoser – som slag, Parkinson’s, multippel sklerose, diabetes og aldersdemens kan alle forårsake skader på nervesystemet, som igjen kan ha påvirkning på hvordan hjernen og blæren kommuniserer.

Hvor kan jeg søke hjelp?

Det er viktig å søke råd og behandling hos en lege. Kun en lege kan stille riktig diagnose på din form for urinlekkasje og anbefale den rette behandlingen. Både medisinering og operasjon kan være en mulig behandlingsform.

Trening av bekkenbunnsmusklene er en annen effektiv behandlingsmetode spesielt for stressinkontinens. En fysioterapeut kan også gi deg råd og veiledning om hvordan trene bekkenbunnsmusklene, og individuelt tilpasse et treningsprogram.

Dersom du har et vedvarende urinlekkasje problem kan du også få en resept fra legen din slik at du får dekket ulike hjelpemidler for urinlekkasje - som dråpesamler, bleier, truser samt stol- og sengebeskyttelse.

Apoteket og bandagisten kan også gi deg gode råd og veiledning vedrørende urinlekkasje og valg av produkter. Du kan også be om gratis vareprøver på Attends slik at du finner det riktige produktet for deg.

PROFO (Prostatakreftforeningen) er en pasientforening for personer som er eller har vært rammet av prostatakreft. Her får du informasjon og rådgivning, kontakt dem på www.prostatakreft.no.

NOFUS (Norsk forening for pasienter med urologiske sykdommer) er en landsomfattende interesseorganisasjon, deres mål er at flest mulig skal få kunnskap om hvilke muligheter de har for behandling og hjelp med sykdommer og plager fra urinveiene. Kontakt dem på www.nofus.no.


Ulike typer av urinlekkasje hos menn:

 • Etterdrypp (Post Micturition Dribbling = PMD)- med Etterdrypp eller PMD, menes det at man lekker noen dråper urin etter urinavgang når blæren synes å være tom, noe som igjen kan føre til et vått og ubehagelig undertøy. Mange menn opplever situasjonen som et problem. Det som skjer er at urinrøret (røret som leder fra blæren til enden av penis) ikke er blitt tømt helt ved hjelp av musklene rundt. En liten mengde urin blir liggende igjen i urinrøret, som oftest i den laveste delen like over scrotum. Denne urinen drypper når man begynner å bevege bekkenbunnen.
 • Hastverksinkontinens – dette er også kjent som overaktiv blære, og er den mest vanlige årsaken til inkontinens hos menn. Du føler ofte en sterk trang til å urinere, og du klarer ikke å holde igjen til du når toalettet. Du kan lekke små eller større skvetter urin, eller også ha en hel blæretømming. Denne formen for inkontinens er ofte forårsaket av sammenstøt i nervesignalene mellom blæren og hjernen, og er ofte et resultat av prostata operasjon eller en forstørret prostata.
 • Stressinkontinens – ca. 10% av menn vil oppleve stressinkontinens som er forårsaket av svake bekkenbunnsmuskler, og kan være et resultat av en prostata operasjon. Dette betyr at musklene ikke er sterke nok til å holde blæren lukket under økt trykk på underlivet, for eksempel når en hoster, nyser, ler eller trener. Tren bekkenbunnsmusklene, det kan hjelpe deg med dette problemet.
 • Blandingsinkontinens – dette er vanligvis en kombinasjon av hastverksinkontinens og stressinkontinens. Mellom 10-30% menn opplever blandede symptomer.
 • Overflow inkontinens – dette oppstår når blæren ikke tømmes helt, vanligvis på grunn av en tilstopping. Denne formen for inkontinens er forårsaket av svake blæremuskler og er mest vanlig hos diabetikere og de med redusert nervefunksjon. Det føles som om blæren aldri blir helt tømt, man må urinere ofte men får det ikke til. Du kan også oppleve at det kommer en strøm av urin rett etter du har tømt blæren.

Attends tilbyr produkter som er spesielt utviklet for alle grader og typer av urinlekkasje.