Myter og fakta

Alle kan oppleve urinlekkasje i løpet av livet, og det kan ramme både kvinner og menn i alle aldre. Mange forbinder urinlekkasje med aldring, og selv om flere aspekter ved det å bli eldre (overgangsalder,prostata etc) kan ha innvirkning på blæren er ikke urinlekkasje kun utbredt blandt den eldre generasjonen. Les mer om dette og andre myter/fakta nedenfor. 

Fakta: Trening av blæren kan hjelpe

Myth: bladder problems affect older people

Blæretrening kan hjelpe enkelte personer med overaktiv blære. Dette går ut på at du motstår den første trangen til å gå på toalettet og venter til et forhåndsbestemt tidspunkt. Gradvis kan du prøve å holde igjen lenger for hver gang. En annen viktig treningsform er trening av bekkenbunnsmusklene. Dette er en effektiv måte å forebygge, lindre eller i mange tilfeller helbrede urinlekkasje. Ta kontakt med en fysioterapeut eller urolog for å komme i gang med treningen på riktig måte.

Les hvordan kvinner best trener bekkenbunnsmusklene her

Les hvordan menn best trener bekkenbunnsmusklene her


Myte: Små blærer, store problemer

Myth: bladder training

Enkelte skylder på liten blære dersom de opplever hyppige lekkasjer, men det er sjelden den egentlige årsaken til problemet. For friske personer vil blærekapasiteten variere fra en til to kopper med væske. Årsaken til urinlekkasje er nok heller svake muskler, bivirkninger ved medisinering, infeksjoner eller skade på nerver – og effektiv behandling kan bedre dette.


Fakta: En sunn blære i en sunn kropp

Myth: small bladder

En sunn livsstil kan være viktig når det gjelder å forebygge og redusere blæreproblemer. I følge fagpersoner kan man redusere stressinkontinens, inkontinens som oppstår når man ler, hoster og nyser, med regelmessig aktivitet og ved å gjøre bekkenbunnsøvelser. Å røyke mindre, eller best av alt slutte å røyke, vil kunne redusere hoste som også kan ha en effekt på urinlekkasjen.


Myte: Det er bra å drikke mindre

Myth: healthy lifestyle

Å takke nei til påfyll i glasset kan nok hjelpe noe, men legene sier at en blære som fungerer optimalt skal kunne håndtere et normalt væskeinntak. Du kan vurdere å redusere inntaket av kaffe og cola da koffein har stor påvirkning på blæren. Nyt heller et glass vann.


Myte: Urinlekkasje er en del av å bli eldre

Myth: glass of water

Inkontinens er en medisinsk tilstand – ikke en naturlig del av aldringsprosessen. Søk legehjelp om du opplever urinlekkasje. Behandlingsform vil avhenge av hvilken type problem og helsesituasjon du har. Personer som søker hjelp merker ofte at problemet blir mindre, noe som igjen resulterer i høyere livskvalitet. Det finnes produkter som er spesielt utviklet for urinlekkasje, og disse er godkjent på resept. Ta derfor kontakt med legen din slik at du får hjelp, du er ikke alene.

Se alle produktene våre som er spesielt utviklet for inkontinens her