Spørsmål og svar

Her finner et utvalg spørsmål som vi ofte mottar fra våre konsumenter. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har ytterligere spørsmål eller ikke finner svaret på det du leter etter.

Q. Har det jeg drikker innvirkning på urinlekkasjen? +

Når det gjelder vann - absolutt ikke, dette er en myte. Mindre væske vil gjøre urinen mer konsentrert, dette kan igjen gjøre urinblæren mer irritert. Fortsett derfor å drikke det som regnes som normalt vanninntak – rundt 10 kopper med væske om dagen. Noen former for væske – spesielt koffeinholdige – kan føre til et større urinlekkasjeproblem, så du bør redusere inntaket av for eksempel te eller kaffe.

Q. Er det noe jeg kan gjøre for å bedre min urinlekkasje? +

Vi anbefaler å trene bekkenbunnmusklene jevnlig. Disse øvelsene kan gjøres både av kvinner og menn. Dette er den beste måten å forebygge, lindre og i mange tilfeller stoppe urinlekkasjen på, spesielt dersom du har en form for stressinkontinens eller dryppinkontinens. Du bør alltid kontakte din lege, kun en lege kan stille riktig diagnose og anbefale den rette behandlingen. Det finnes mange ulike behandlingsmetoder tilgjengelig.

Les mer om bekkenbunnsøvelser for kvinner her

Les mer om bekkenbunnsøvelser for menn her

Q. Er urinlekkasje noe som hovedsaklig rammer kvinner? +

Nei, dette er ikke tilfelle. I Norge opplever ca. 500.000 personer problemer med urinlekkasje i en eller annen form. Ca. 100.000 av disse er menn. Selv om det er flere kvinner som har urinlekkasjeproblemer og får dem i en tidligere alder, så er inkontinens også utbredt blant menn.

Q. Jeg er ung og tror jeg har urinlekkasje. Er ikke dette noe som kun rammer eldre kvinner? +

Alder er ikke den eneste faktoren for hvem som får urinlekkasje – unge kvinner kan også oppleve urinlekkasjer ved trening eller andre harde påkjenninger. 1 av 4 kvinner kan oppleve urinlekkasje, og noen av årsakene kan være graviditet, fødsel, overgangsalder eller høy alder.

Les mer informasjon for kvinner mer urinlekkasje her

Q. Rammer urinlekkasje hos menn kun den eldre generasjonen? +

Urinlekkasjeproblemer kan ha ulike årsaker. For menn er de fleste årsaker relatert til prostata. Inkontinens kan også være forårsaket av diabetes, medisinsk bruk eller psykologiske problemer. Alle disse faktorene kan spille en rolle, og kun noen av dem er aldersrelatert.


Q. Hvem opplever problemer med urinlekkasje? +

De fleste kvinner opplever urinlekkasje i en eller annen form i løpet av livet. Ca. 10-15% av alle kvinner i Norden plages med urinlekkasje mer enn en gang i uken og risikoen øker med alderen. 1 av 8 menn vil også oppleve urinlekkasje. Man er ikke alene, og det er viktig å huske at det finnes gode hjelpemidler og løsninger.

Q. Hvilke Attendsprodukter passer best for meg? +

Attends tilbyr et bredt sortiment av inkontinensprodukter, for alle typer, former og grader av urinlekkasje. Alle våre produkter skal gi deg en følelse av sikkerhet og tørrhet som du kan stole på. For å finne det produktet som passer best til din situasjon kan du benytte vår "Produktveileder" eller klikke deg inn på "Alle produkter" og lese mer om vårt brede utvalg av inkontinensprodukter.

Q. Hvor ofte bør jeg skifte produktene? +

Når du bruker det riktige produktet for ditt behov vil du behøve å skifte ca. to ganger pr dag, men det vil også avhenge av grad av urinlekkasje. Du bør derfor skifte produktet så snart du føler det er nødvendig. Bruk vår "Produktveileder" for å finne det produktet som passer best for deg.

Q. Hvordan kan man behandle inkontinens? +

Du må snakke med legen din dersom du opplever urinlekkasjeproblemer. Legen kan foreta undersøkelser, stille diagnose og sette i gang flere tester. Det finnes i dag medisiner som kan hjelpe for inkontinens, avhengig av årsaken kan disse bedre muskelstyrken i blæren. Medisiner må trolig tas over flere måneder. Operasjon kan også være et alternativ. Men først bør du prøve selvhjelps-teknikker som:

  • Trene opp blæren gjennom faste toalettbesøk, spesielt dersom blæren har blitt utvidet ved at du holder for lenge igjen før du går på toalettet, eller når du har problemer med å tømme blæren helt.
  • Ulike øvelser kan hjelpe kvinner å styrke bekkenbunnmuskler som har blitt ødelagt eller strukket for mye på grunn av graviditet eller fødsel. Men både kvinner og menn bør gjøre bekkenbunnøvelser regelmessig for å forebygge svake muskler.
  • Sjekk også om det kan være andre årsaker som øker presset på blæren, for eksempel forstoppelse. Redusere vekten dersom du er overvektig kan også hjelpe.

Ingen elementer funnet.
Q. Kan jeg bruke mensturasjonsbind istedenfor inkontinensbind? +

Sanitetsbind er utviklet for å kunne motta blod, ikke urin. Siden blod er tykkere i konsistens enn urin, vil sanitetsbindene ha en annen absorpsjonsteknologi. Det er derfor en stor mulighet for at sanitetsbindene vil gå i oppløsning og forårsake lekkasje når de brukes for urinlekkasje. Attends inkontinensbind tilbyr i tillegg Odour Protection som reduserer risikoen for ubehagelig lukt.

Q. Vil en type Attendsprodukt passe til mine behov? +

Noen klarer seg med kun å bruke en type Attendsprodukter, mens flere må bytte mellom flere typer. Noen ganger kan du ha behov for kun et lite produkt om dagen når du kanskje er i nærheten av toalettet, men kanskje du ønsker et annet produkt for natten som har større absorpsjon. Det er viktig at du prøver produkter med ulike absorpsjonskapasiteter, slik finner du det/de produktene som passer best til deg og gir deg trygghet i ulike situasjoner.

Q. Hvordan finner jeg ut hvor mye væske de ulike produktene tar? +

Attendsproduktene er nummerert fra 0 til 10, hvor 0 er laveste kapasitet og 10 er den høyeste absorpsjonskapasitet.

  • Absorpsjonskapasitet 0 – 3 er for lett urinlekkasje.
  • Absorpsjonskapasitet 4 – 5 er for moderat urinlekkasje.
  • Absorpsjonskapasitet 6 – 10 er for tung urinlekkasje

Q. Hvor ofte bør jeg tisse? +

Dette avhenger av din alder, kroppsbygning, diett, væskeinntak og ditt daglige aktivitetsnivå. De fleste mennesker tømmer blæren mellom 4 og 8 ganger i løpet av en dag, og noen ganger om natten også.