Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

4 fakta om urinlekkasje du kanskje ikke viste om?

Kan inkontinens ramme yngre mennesker? Og kan du bruke menstruasjonsbind for urin? Les mer om dette og flere ting du kanskje ikke visste om urinlekkasje. 

1. Kan ramme alle aldre

Du trodde kanskje inkontinens bare var noe man fikk når man ble eldre? Det stemmer ikke. Riktignok øker sjansen for å få urinlekkasje jo eldre man blir, ettersom typiske aldringssykdommer som demens, prostataproblemer og nedsatt almenntilstand er påvirkende årsaker. Inkontinens kan derimot ramme alle aldre – alt fra unge til godt voksne. Det kan ha medisinsk sammenheng slik som ulykker, diabetes, eller kreft samt psykologiske grunner. Hos menn er også ofte urinlekkasje relatert til prostatabesvær, mens hos kvinner forbindes det ofte med graviditet, fødsel og overgangsalder. 

2. Menstruasjonsbind passer dårlig for urinlekkasje

Mange, spesielt kvinner, kan trolig ty til de kjente menstruasjonsbindene når det begynner å lekke fra urinblæren. Menstruasjonsbind er laget for å ta imot blod, som er en tykkere væske enn urin. Menstruasjonsbindene har en annen absorpsjonsteknologi som gjør at de absorberer menstruasjon på best mulig måte, mens det er en stor mulighet for at bindene vil gå i oppløsning og lekke når de brukes for urinlekkasje. 

TIPS! Har du menstruasjon og urinlekkasje? Da er det bedre å bruke et inkontinensbind. Blodet vil ikke trekke like godt ned i produktet som urinen, men et inkontinensbind er bedre egnet for blod enn et menstruasjonsbind er egnet for urin. 

3. Du kan ha behov for flere typer innlegg i løpet av døgnet

Det er ikke alltid urinlekkasjen er lik fra dag til dag. Dette kan avhenge av blant annet medikamenter, aktivitetsnivå, tid på døgnet 
og endring av helsetilstand. Noen klarer seg fint med samme type innlegg hele døgnet, mens flere veksler mellom flere typer i løpet av dagen og året. Kanskje behøver du ekstra beskyttelse gjennom natten, men klarer deg med et lite innlegg på dagtid? Medikamenter kan også føre til ekstra lekkasje i en periode. Spesielt kvinner som har født barn opplever lekkasjer ved aktiviteter som trening og hopping. 

Visste du forresten at 80% av trampolinehoppere på landslagsnivå opplever av urinlekkasje? 

Hvilke produkter du bør bruke er meget individuelt så her er det bare å prøve seg fram til den ultimate kombinasjonen. Spør gjerne ditt apotek eller bandagist om hjelp og råd. 

4. Bekkenbunnstrening kan hjelpe mye – både for menn og kvinner

Hele 70% kan oppleve å bli bedre eller til og med helbrede sin urinlekkasje ved jevnlig bekkenbunnstrening. Det er mange, så hvorfor ikke teste og se om du er en av dem? Både menn og kvinner kan oppleve bedring, og flere kan til og med oppleve at de blir kvitt urinlekkasjen helt. Det er viktig å understreke at det tar tid å merke bedring, så ikke mist motet. Du bør også kontakte fysioterapeut eller annet helsepersonell som kan hjelpe deg å gjøre øvelsene riktig.

TIPS! Glemmer du ofte å gjøre bekkenbunnsøvelser, eller trenger du et ekstra puff? Det finnes flere apper der ute som kan minne deg på å gjøre øvelsene, samt å gjøre de artigere. Flere av appene er gratis, og du kan finne dem i din app-butikk på mobilen ved å søke på blant annet «Pelvic Floor». 


Innlegget har ingen kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger