Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Uroterapeutene på Kvinneklinikken

Mange med urinlekkasje blir henvist til uroterapeut. Vi har tatt en prat med uroterapeutene på Kvinneklinikken i Bergen.

Uroterapeuter generelt behandler både kvinner og menn med urinlekkasjeproblemer. Uroterapeutene på Kvinneklinikken i Bergen ved Haukeland Universitetssykehus tar imot kvinner i alle aldre som har lekkasjeproblemer eller retensjon – at man har vanskeligheter for å late vannet. For å komme hit, må man bli henvist fra enten fastlegen, jordmor eller privat helsetjeneste.  

- Lekkasje finnes i alle aldreUroterapeuter ved Kvinneklinikken, inkontinens hos kvinner

På Kvinneklinikken behandles kvinner i alderen 18 til 90 år. De som er yngre får som oftest hjelp på barneklinikken. 
- Lekkasje finnes i alle aldre. Det er trist når noen kommer hit med problemer de har hatt i 30 år. Vi kunne ha hjulpet dem mye tidligere. For mange er dette tabu, forteller uroterapeut Sølvi Maj Handeland Ristesund engasjert. 

Sammen med Monica Aga utgjør hun teamet av uroterapeuter på Kvinneklinikken i Bergen. De ønsker at flere kvinner skal få behandling for urinlekkasje. 
Alle kvinner som blir henvist til Kvinneklinikken, kommer først til uroterapeutene for utredning. Etter utredning får de time hos gynekolog for å bestemme hvilke behandlingsmetoder som skal benyttes.

- Vi gjør en grundig utredning. Alle som kommer til time har sendt inn miksjonsliste og spørreskjema på forhånd. Vi går gjennom innsendt skjemaer og tar tester for blærefunksjon; stresstest, flowmetri og resturinsmåling.  Miksjonslisten er et viktig hjelpemiddel, forteller Monica.

Bekkenbunnstrening først

Det finnes flere måter å bli kvitt urinlekkasje, forminske problemet eller å finne måter å leve godt med tilstanden på. Medisinering og operasjon er noen av tiltakene som finnes, men det som alltid må forsøkes før disse tiltakene blir vurdert er bekkenbunnstrening.  


- Ikke alle har prøvd bekkenbunnstrening godt nok først. Det er viktig å trene bekkenbunnen jevnlig med tre intervaller daglig. Det krever fokus, man må fokusere godt for å få tak, forteller Monica og anbefaler å få hjelp fra fysioterapeut til denne typen trening. Dersom bekkenbunnstrening ikke hjelper, vil uroterapeutene se på andre løsninger for deg. Hvilke hjelpemidler som fungerer, avhenger av hvilken type urinlekkasje du har. 

Les mer om de ulike typene urinlekkasje her

- Det finnes alltid litt hjelp 

- Det vil alltid finnes litt hjelp, selv om man i noen tilfeller ikke kan bli kvitt problemet helt. Mange med overaktiv blære har ikke kunnskap om hvilken hjelp som finnes, men vi har en god del i ermet, forteller de engasjerte uroterapeutene.  

Overaktiv blære, eller urgency/urgeinkontinens som det også kalles, oppleves som en plutselig og sterk trang til å late vannet, ofte med påfølgende lekkasje. Det finnes forskjellige tiltak som medisinering, blæretrening, elektrostimulering, botox eller større operasjoner som kan forbedre tilstanden. 

- Man vet ikke hvorfor noen får denne typen inkontinens, men alle kan få det, forteller Sølvi Maj.

 - De med urgeinkontinens er ofte en fortvilet pasientgruppe, fordi det ikke finnes en kjapp løsning, legger Monica til. 

StressinkontinensJogging og trening stressinkontinens

Den vanligste typen inkontinens, er stressinkontinens. Det diagnostiseres og behandles ofte på Kvinneklinikken, og er vanlig å få i forbindelse med graviditet, fødsel og overgangsalder samt ved prostatakreftoperasjon hos menn. Stressinkontinens oppleves ofte ved at du lekker urin når du har økt trykk på blæren ved for eksempel trening, hosting, nysing eller når du ler. Denne typen inkontinens kan ofte bedres eller helbredes ved bekkenbunnstrening, men i de tilfellene dette ikke hjelper finnes det muligheter for en enkel operasjon. Denne operasjonen kalles TVT-operasjon, hvor det opereres inn et bånd som skal støtte urinrøret. Mellom 85 – 90 % opplever operasjonen som vellykket 

- TVT-operasjon gjøres stort sett med lokalbedøvelse. Kvinnen må hoste for at båndet skal festes riktig. Etter operasjonen må kvinnen være på sykehuset til de har tømt seg normalt, forteller Sølvi Maj. 

Det er viktig å skille mellom de ulike typene inkontinens for å få riktig behandling.

- Har man for eksempel blandingsinkontinens vil ikke denne operasjonen hjelpe, fordi den ikke hjelper mot den overaktive blæren. Den hjelper kun mot stressinkontinens, presiserer Monica. 

Tips til barselstiden

Er du blant dem som nettopp har født, er gravid eller planlegger å bli det? Da har uroterapeutene et godt tips. 

- Det er viktig å høre på rådene fra helsepersonell etter fødsel. Man trenger ikke ta de harde treningsøktene med en gang, hør på rådene fra jordmor. Det er viktig å få bekkenbunnen sterk igjen. Mange føler de må trene kjapt etter fødsel for å komme i form igjen, men det bør de ikke gjøre. Det er heller ikke gunstig å hoppe på trampoline eller jogge, forteller Monica.

Og ikke minst – begynn med bekkenbunnstrening i dag. Det er aldri for tidlig eller for sent å begynne!


Innlegget har ingen kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger