Overgangsalderen og urinlekkasje - dette bør du vite
Overgangsalderen og urinlekkasje - dette bør du vite
Opplever du urinlekkasje (ufrivillig lekkasje av urin) når du er i overgangsalderen? Da er du i samme båt som mange andre kvinner.
Rundt halvparten av voksne kvinner opplever dette problemet, og mange synes det er ubehagelig å snakke om. Mange tror også at det er en uunngåelig del av aldring.
I denne artikkelen kan du lese mer om hovedårsakene til urinlekkasje ved overgangsalder, eller klimakteriet som det også heter, inkludert symptomene og hvordan du kan håndtere det.
Forstå overgangsalderen
Perimenopause (perioden før overgangsalderen) og overgangsalder er en tid hvor det skjer endel endringer i kvinnekroppen. Dette kan skje når du er i 40-årene eller tidligere, når eggstokkene produserer mindre av hormonet østrogen.
Overgangsalderen begynner offisielt når du ikke har hatt menstruasjon på 12 måneder. Mange kvinner kan oppleve symptomer på overgangsalderen allerede i perimenopause, som humørsvingninger og nattsvette.
Urinlekkasje er et annet symptom, ettersom østrogennivået synker. Dette kan påvirke bekkenbunnen din og hvordan den støtter blæren og urinrøret.
Overgangsalderen/klimakteriet og urinlekkasje
Overgangsalderen og urininkontinens har en sammenheng fordi synkende østrogennivåer gjør at urinrørsslimhinnen blir tynnere og bekkenbunnsmusklene blir svakere.
Bekkenbunnsmusklene gir støtte til blæren, tarmen og livmoren, og ved at disse musklene blir svakere øker risikoen for urinlekkasje samtidig som det blir vanskeligere å kontrollere urineringen.
Du kan for eksempel miste kontroll over blæren når du ler eller hoster. Samtidig kan det komme noen dråper før du rekker frem til toalettet.
Forskjellige typer urininkontinens
Overgangsalderen kan trigge flere typer urinlekkasje, slik som disse:
Stressinkontinens
Dersom du lekker litt urin når du ler, hoster, nyser, hopper eller løfter tungt, opplever du sannsynligvis stressinkontinens. Det er vanlig ved aldring, men ikke unngåelig. Stressinkontinens kommer av at de svake bekkenbunnsmusklene ikke kan strammes like godt som før, og urinrøret klarer ikke holde seg lukket.
Dette gir økt trykk på blæren og gjør det vanskelig å unngå urinlekkasje.
Hastverksinkontinens - Urgeinkontinens
Dette er også kjent som overaktiv blære, og kjennetegnes ved en plutselig trang til å tisse uten at du rekker toalettet i tide.
Du må kanskje også urinere oftere, selv når du nettopp har vært på toalettet.
Blandingsinkontinens
Har du symptomer på både stress- og hastverksinkontinens? Da opplever du nok blandingsinkontinens. Du kan også våkne på natta og være veldig tissetrengt - også kalt nokturi.
Den beste måten å håndtere urinlekkasje ved overgangsalderen er ved å forbedre blærekontrollen. Dette kan gjøres på flere ulike måter.
Diettendringer
Drikke med koffein, kullsyre eller alkohol kan irritere blæren. Derfor bør du inngå dette samtidig som du drikker mer vann.
Overvekt kan også gi økt trykk på blæren, så det er viktig å ha en sunn kroppsvekt. Et sunt kosthold og regelmessig trening vil hjelpe til med dette.
Livsstilsfaktorer
Unngå ting som kan irritere huden rundt vagina, slik som parfymerte såper og tette klær. Dette vil redusere risikoen for infeksjoner.
Siden vaginal tørrhet (også et symptom på overgangsalder) kan irritere urinrøret, kan en pH-balansert intimsåpe forhindre fremtidig oppblussing.
Les flere gode livsstilstips for deg med inkontinens her
Bekkenbunnstrening
Bekkenbunnstrening er trening som styrker den muskulaturen som støtter blæren. Kvalifisert helsepersonell kan lære deg å gjøre øvelsene riktig.
Spesialister på inkontinens anbefaler at du trekker inn og klemmer musklene, og holder i 3 - 10 sekunder i inntil 10 repetisjoner. Du slipper opp for hver runde. Sikt deg inn på tre til fire sett hver dag.
Søk hjelp og behandling hos lege
Dersom urinlekkasjen har innvirkning på livskvaliteten din, bør du oppsøke legen din. Husk, de er i jevnlig kontakt med kvinner i din situasjon og vet at slike opplevelser er helt normalt. De kan anbefale behandlinger som:
Vaginal østrogen
Vaginal hormonbehandling lindrer tørrhet eller irritasjon ved å gjenopprette fuktighet og elastisitet samt forbedre stress- eller hastverksinkontinens.
Systemisk HRT
Systemisk hormonbehandling - HRT kan tas som tabletter eller gele med eller uten vaginal østrogen. Inkludering av testosteron kan styrke bekkenbunnen og lindre symptomene.
Fysioterapi
En utdannet fysioterapeut eller inkontinensspesialist kan vise deg hvordan du trener bekkenbunnen riktig.
Elektrisk stimulering
Dersom du ikke klarer å trene bekkenbunnen riktig, kan en spesialist sette inn en tynn sonde i vagine som kan stimulere og styrke bekkenbunnen din elektrisk mens du trener.
Medisiner
Legen din kan gi deg resept på medisin for hastverksinkontinens dersom annen behandling ikke har fungert.
Inkontinensprodukter
Du kan håndtere tilstanden din ved å bruke bind eller innlegg spesielt laget for urin mens du er i behandlingsprosessen.
Inkontinensprodukter for kvinner i overgangsalderen
Det første du bør ta stilling til når du opplever urinlekkasje, er å finne inkontinensproduktet som passer best for ditt behov. Dette vil være avhengig av hvor mye lekkasje du opplever:
● Lett urinlekkasje – når du lekker et par dråper eller en liten skvett
● Moderat urinlekkasje – når du opplever små til større skvetter med urin gjennom hele dagen og/eller natten. Du kan oppleve å ikke rekke toalettet i tide, og blir plutselig tissetrengt
● Tung urinlekkasje– når du lekker større mengder urin på dag og natt, og ikke når toalettet i tide. Du kan oppleve å ikke ha noen kontroll på blæren din.
Vår nettbaserte produktveileder gir deg gode anbefalinger basert på ditt inkontinensnivå, hvor aktiv du er og din livviddestørrelse. Her vil du finne produkter for kvinner i overgangsalderen, som truseinnlegg og bind, kroppsformede bleier, buksebleier i hvit eller sort farge, beltebleier, alt-i-ett bleier, fikseringstruser, tilleggsprodukter og sengebeskyttelser.
En positiv holdning
Urinlekkasje kan ha negativ innvirkning på kvinners fysiske og mentale helse, grunnet påvirkningen på å gjennomføre dagligdagse aktiviteter, ditt kroppsbilde og selvtillit. Derfor er det viktig å ta vare på deg selv og tenke positivt.
Begynn med å kontakte legen din som kan finne ut om overgangsalder er grunnen til urinlekkasjen. De kan også henvise deg til riktig behandling eller utredning - det kan hende du må prøve et par løsninger før du finner den som letter dine symptomer.
Overgangsalder og urinlekkasje behøver ikke definere livet ditt.
Du kan finne mer informasjon på Helsenorge eller hos NHI.
Vi i Attends gir deg hjelp til å finne riktig produkt for ditt behov. Se vår komplette serie inkontinensprodukter.
Kilder
Balance Menopause - Are You Ignoring The Symptoms?
Continence Foundation of Australia - Urge Incontinence