Livsstilstips for å leve godt med inkontinens

Mor og datter på fjelltur Mor og datter på fjelltur Mor og datter på fjelltur

 

Å leve med inkontinens kan være slitsomt.  Enten det er å finne toalettet i tide, glemme inkontinensprodukter når du er hjemmefra eller andre problemstillinger du kan møte i hverdagen.

Ved å gjøre noen livsstilsendringer kan du ikke bare håndtere tilstanden mer effektivt, du kan også få økt selvtillit i hverdagen!

Forstå inkontinens

Det er flere ulike typer inkontinens og de kan forårsake forskjellige problemer.

Dette er hovedtypene av inkontinens:

●  Stressinkontinens – det lekker urin dersom blæren din er under trykk, for eksempel ved hosting, latter eller trening. 

●  Hastverksinkontinens / Urgeinkontinens – Du får en plutselig trang til å gå på toalettet og kan oppleve lekkasje før du rekker frem.

●  Overflowinkontinens– når du opplever stadig eller konstant drypp av urin grunnet en blære som ikke tømmer seg helt.

●  Funksjonell inkontinens– når du ikke er i stand til å rekke toalettet i tide.

●  Blandingsinkontinens – når du opplever mer enn en type urinlekkasje. Ofte er dette en blanding av stressinkontinens og urgeinkontinens.

●  Nevrogen blæredysfunksjon – blæreproblemer grunnet sykdom eller skade i sentralnervesystemet eller perifære nerver som hjelper til med å kontrollere urinering.  

Opplever du inkontinens bør du oppsøke fastlegen din for å utelukke eventuelle underliggende sykdommer. Her kan du også undersøke mulighetene for å få Attendsproduktene på blå resept. Legen din kan også henvise deg videre til spesialist for videre utredning, og finne ut om du er blant de mange som kan forbedre eller bli kvitt dine inkontinensproblemer. 

Family providing supportFamily providing supportFamily providing support

Håndtere inkontinens

Å lære seg forskjellige teknikker og forhåndsregler er viktig når du opplever inkontinens. La oss se på noen av de mest effektive måtene å håndtere din tilstand. 

Livsstilsendringer

Endinger i livsstilen din kan være en god måte å håndtere symptomene dine på. Når det gjelder diett bør du prøve å unngå koffein da det kan irritere blæren, noe som igjen kan gi plutselig trang til urinering eller lekkasjer. 

Det er viktig å drikke nok vann, rundt 6 - 8 glass per dag, men minimer væskeinntaket før sengetid for å minske risikoen for sengevæting. Dersom du har underliggende sykdommer, sjekk med legen din eller annet kvalifisert helsepersonell vedrørende anbefalt væskeinntak. 

Bekkenbunnstrening er en god måte å minimere eller bli kvitt inkontinens. Prøv å gjøre bekkenbunnsøvelser til en daglig rutine!

Overvekt kan gi svakere bekkenbunn og gi ekstra trykk på blæren. Sørg derfor for å ha et balansert kosthold med regelmessig trening for å holde en sunn kroppsvekt. 

Praktiske tips i hverdagen

Når du opplever inkontinens bør du ta i bruk noen praktiske tips i hverdagen.

Her er noen av våre beste anbefalinger: 

●  Velg riktig inkontinensprodukt for ditt behov – sørg for at du har riktig absorpsjonsnivå og riktig produkttype for ditt behov, din kropp og dine symptomer. 

●  Ta alltid med deg ekstra produkter og klesskift når du forlater hjemmet ditt.

●  Dersom du jobber eller er i sosiale sammenkomster bør du sørge for å bruke toalettet jevnlig for å redusere den plutselige trangen til å urinere og unngå lekkasjer. 

●  Om du er på reise, planlegg toalettpauser og pakk alltid med deg produktene du kan ha behov for. 

●  Sitt i setet nærmest midtgangen på fly eller tog om du kan, så du enkelt kan komme deg på toalettet ved behov. 

Ved å proaktivt planlegge for din hverdag med inkontinens kan du merke at risikoen for lekkasje og trangen til å urinere minsker. Du føler deg også mer forberedt og trygg på hva enn dagen bringer. 

Mestringsstrategier og støtte

Det kan være følelsesmessig utfordrende å leve med inkontinens. Derfor er det viktig å få støtte fra helsepersonell og dine nærmeste.

Helsepersonell kan gi deg veiledning og rådgi deg om behandling, mens dine nærmeste kan gi støtte og forståelse. 

Opplever du at inkontinens er pinlig og stigmatiserende, er det viktig med åpen kommunikasjon. Det er viktig å snakke om det du opplever. Ved å forstå inkontinens og å dele kunnskapen din med andre, kan du hjelpe til med å bryte ned tabuet og la andre se at det er greit å snakke om det. Det er mange som opplever inkontinens, kanskje hjelper du en bekjent å håndtere sitt inkontinensproblem ved å snakke åpent om det?

Finn toalett nær deg

Flere norske byer har oversikt over hvor du kan finne offentlige toaletter - for eksempel Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø. Du kan også søke etter "offentlig toalett nær meg" på Google, så vil du se toaletter i nærheten. 

Tenk positivt

Det virker enklere sagt enn gjort å tenke positivt når du opplever inkontinens. Men, ved å benytte selvhjelpsstrategier og sette dine egne behov først kan du oppleve en stor endring i tankesettet. 

Prøv å sette realistiske og oppnåelige mål for deg selv, og sørg for å feire både store og små seiere. 

Ved å være proaktiv når du håndterer symtomene dine kan du få en større følelse av kontroll over tilstanden din, noe som kan hjelpe deg å tenke positivt uavhengig av inkontinens. 

Livsstilsendringer og å oppsøke støtte ved behov er nyttig for å håndtere inkontinens på en god måte. Planlegging, sunn mat, trening og rutiner kan hjelpe deg i hverdagen. 

Man checking his phoneMan checking his phoneMan checking his phone

Finn riktig Attendsprodukt for deg

Hos Attends forstår vi at dine inkontinensbehov er unike - derfor tilbyr vi et bredt utvalg produkter. Du får kjøpt Attends hos de fleste apotek, nettapotek og bandagister. De fleste produktene kan også fås på blå resept. 

Våre produktløsninger har hjulpet mennesker med inkontinens i over 40 år, og vi er trygge på at du vil finne et produkt som passer for deg. Se alle våre produktkategorier her. 

Recent Articles