Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Overgangsalder og urinlekkasje - det du trenger å vite

Når kvinner nærmer seg overgangsalderen, faller østrogennivået. Østrogen er hormonet som sørger for at urinblæren, bekkenbunnmusklene og urinrøret fungerer som de skal.

Når østrogennivået fortsetter å falle gjennom overgangsalderen, kan symptomer på urininkontinens bli verre. Endringer i hormonnivået kan også øke risikoen for urinveisinfeksjoner.

De vanligste former for urinlekkasje blant kvinner er:

Stressinkontinens

Når du blir eldre, kan blære- og bekkenbunnmuskulaturen svekkes, noe som reduserer evnen til å kontrollere urinblæren når du ler, hoster, nyser eller løfter tunge gjenstander. Den ufrivillige urinlekkasjen oppleves ofte ved at det kun kommer noen få dråper urin, men det kan også forekomme litt større lekkasjer.

Hastverksinkontinens

Denne typen urinlekkasje er mer merkbar og medfører at kvinner mister kontrollen over blæren helt eller for raskt. Den kjennetegnes ved at du plutselig føler en sterk trang til å urinere, men at du ikke rekker å komme frem til toalettet i tide. For noen oppleves hastverkinkontinens, også kjent som overaktiv blære, som en konstant trang til å måtte gå på do.

Urinlekkasje - noe du bare må leve med?

Urinlekkasje er ikke en uunngåelig del av å bli eldre, noe som er normalt eller noe man bare må leve med når man blir eldre. Det er et medisinsk problem som kan behandles, og noen ganger er det et symptom på at noe annet feiler deg. Er urinlekkasjen vedvarende, anbefaler vi deg alltid å ta kontakt med legen din for å få stilt en diagnose eller bli henvist til en urolog for videre utredning. Du kan også få bind for urinlekkasje på blå resept.

Viktig å trene bekkenbunnsmusklene

Bekkenbunnstrening kan bidra til å styrke blæremuskulaturen din, men det er viktig å trene de riktige musklene – se tips til hvordan i lenken under.  

Her kan du lese mer om hvordan kvinner trener bekkenbunnmusker

Bind - utviklet spesielt for urinlekkasje

Det er viktig at du bruker bind som er spesielt utviklet for urinlekkasje. Attends tilbyr et bredt sortiment for alle typer og grader av urinlekkasje, og de er tilgjengelige hos alle apotek og bandagister. Dersom du er usikker på hvilken type bind du skal velge, kan du bestille en vareprøve på www.attends.no eller be om en prøve hos ditt nærmeste apotek eller bandagist. De kan også gi deg ytterligere råd og veiledning. Du kan også prøve vår produktveileder for å finne det produktet som passer best for deg.

Men husk alltid at overgangsalderen ikke er en undergang, men en overgang til en ny livsfase!


 


 Innlegget har ingen kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger