Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Mat og trening for deg med hyppig vannlating

Det finnes heldigvis gode inkontinensprodukter som gjør at du kan leve fint med urinlekkasje og hyppig vannlating. Men det finnes også gode tips som gjør at du kan berolige og styrke blæren din. 

Hyppig vannlating, eller pollakisuri som er den medisinske betegnelsen, er rett og slett at man tisser ofte. Har du overaktiv blære/urge-/ hastverksinkontinens kan hyppig vannlating være et av symptomene. Disse mat- og treningstipsene kan hjelpe deg med hyppig vannlating til å få en sunnere og mer komfortabel hverdag. 

1. Velg matvarer med omhu

Ulike matvarer kan påvirke en sensitiv blære. Selv om matvarene kan være sunne i seg selv, er det ikke nødvendigvis sikkert at de er det beste for blæren din. 

Unngå: Frukt og grønnsaker som er rik på syre – tomat, appelsin, sitron, limonade og salsa inneholder mye syre som kan irritere urinveiene.
Prøv heller: Blåbær, pære, spinat, avokado – det er mange saftige og søte frukter og bær som har lavere syreinnhold og samtidig gir deg gode antioksidanter og vitaminer. 

Unngå: Koffein, lettbrus og alkohol – Koffein er vanndrivende og vil øke kroppens trang til å urinere. Lettbrus inneholder en kombinasjon av kullsyre og kunstig søtning som kan ha en innvirkning på blæren.
Drikk heller: Vann er en selvfølge. Men erstatt gjerne brus med kullsyreholdig vann, så lenge de ikke inneholder kunstig søtning. Som erstatning for kaffe kan du prøve peppermynte- eller ingefærte, som er bedre for magen og sunnere for forbrenningen. 
Et godt tips, er å ha en matdagbok hvor du skriver ned hva du spiser og drikker hver dag. Da kan du enkelt følge med på hva som fungerer og hva du bør endre på.


2. Blæretrening

Kroppen er flink til å tilpasse seg, og kan trenes opp til å besøke toalettet med stadig lengre intervaller. Målet er å øke tiden mellom hvert toalettbesøk og samtidig øke mengden væske blæren kan holde på. 
Du bør alltid urinere på morgenen. Deretter kan du lage en «urineringstimeplan» og følge den. Hvis du vanligvis må urinere en gang i timen, prøv å utsette det til 90 minutter. Når timeplanen viser at det er tid for et besøk på toalettet må du gå selv om du ikke føler deg tissetrengt. 

Hvis du ikke klarer å holde deg til neste toalettbesøk, kan du prøve å slappe av i musklene, ta dype åndedrag og prøve å fortrenge trangen. Hvis det går, kan du vente til neste planlagte toalettbesøk. Hvis du fremdeles er tissetrengt, kan du prøve å vente i fem minutter før du går på toalettet.
For størst mulig sjanse til å lykkes, bør du overvåke væskeinntaket ditt. Hvis du starter morgenen med å drikke en hel flaske vann, gjør du det vanskeligere for deg selv å lykkes. Du kan heller ta små slurker med væske gjennom dagen, og unngå overnevnte mat- og drikkevarer. Hvis du er bekymret for urinlekkasje, kan du bruke et inkontinensbind for beskyttelse – så er du på den sikre siden.

3. Bekkenbunnstrening

Bekkenbunnsøvelser er en form for muskeltrening for bekkenbunnen din. Det styrker bekkenbunnens støttefunksjon for blæren og endetarmen. Ved å ha en sterk bekkenbunnsmuskulatur kan du motvirke eller minske urin- og/eller avføringsinkontinens. 

VISSTE DU AT!
Mange nybakte mødre trener bekkenbunnen for å bygge opp disse musklene, siden de ofte blir svakere etter fødsel.
Les om Julie som fikk inkontinens etter fødsel her


4. Yogaøvelser

En sunn livsstil og sterk kropp har mange gode helseegenskaper. Flere yogaøvelser er ideelle for å styrke og slappe av i musklene som gir god blære og tarmhelse.

- Happy baby: Dette er en yogaøvelse som åpner og strekker bekkenbunnsmuskulaturen og avslapper spenninger som kan gi smerter i bekkenbunnen og ved urinering.

- Child’s Pose: Strekker og avspenner ryggraden og nedre del av ryggen. Dette lindrer stramhet i korsbenet, hoftene og bekkenet.

- Supine Twist: Denne øvelsen kniper og strekker knuter og spenningsområder i nedre del av ryggen og bekkenbunnsmusklene. 

Tips! Det finnes mange yogavideoer på nettet som forklarer de ulike øvelsene. 


Det finnes et mangfold andre yogaposisjoner som kan forbedre hyppig vannlating ved å strekke og slappe av i stramme muskler som kan irritere blæren din. 
Husk å rådføre deg med legen din, ved å fortelle om din situasjon kan du få hjelp. Hyppig vannlating kan være et underliggende symptom på andre sykdommer.
Husk at inkontinens er en del av livet til mange mennesker og ofte finnes det behandling og forbedringspotensiale. Innlegget har ingen kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger