Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Livet som trillingmamma: - koselig ekstremsport

Sjokket var stort da Susanne Sandven og ektemannen fikk beskjeden om at de ventet trillinger.
– Koselig ekstremsport, oppsummerer hun tilværelsen. Nå er trillingmoren sjeleglad for alle hjelpemidler som kan gjøre de hektiske hverdagene litt enklere.

Susanne og mannen hadde ønske om et søsken til den førstefødte jenta si. Mistanken om at det kunne være mer enn ett barn i magen, kom tidlig. - Jeg fikk mage veldig fort, så vi fikk mistanke om at det kunne være tvillinger. Vi bestemte oss for å dra på tidlig ultralyd i uke 12, og legen kunne bekrefte mistanken – vi skulle ha tvillinger. Så stirret legen lenge på skjermen uten å si noe, og vi kunne ense en prikk i det ene hjørnet. Vi ble bekymret for at det var noe galt, helt til han utbryter at vi skal ha trillinger, forteller Susanne.

Høyrisiko svangerskap

Sjokket var stort, og det tok tid før beskjeden sank helt inn. Logistikkproblemene meldte seg fort. - Vi må ha ny bil. Og ikke minst større hus, ble de enige om i den sjokkartede bilturen hjem.

Etter ultralyden ble de fulgt opp tett av Haukeland sykehus hele veien frem mot det planlagte keisersnittet. Et trillingsvangerskap er å regne som høyrisiko. - Vi fikk først fortalt hvor tøft det kom til å bli å få trillinger, og ble samtidig informert om muligheten for fosterreduksjon for å bedre sjansene for at de andre fostrene overlever. Det var mye å ta inn på en gang, forteller Susanne. De valgte å bære frem alle tre, som kom til verden på rekke og rad i uke 32 i planlagt keisersnitt. - Uke 33 er det seneste man tar keisersnitt på trillinger, da sjansen for at alt går fint er større utenfor magen enn inni på det tidspunktet, forklarer Susanne.

Sjelden trio

På sensommeren 2017 kunne dermed Susanne og mannen smykke seg med den relativt sjeldne tittelen som trillingforeldre – i Norge ble det nemlig bare født 4 trillingpar året før i følge SSB.  Det har vært en stor nedgang i trillingfødsler de siste årene, mye fordi man i tidligere år satte inn flere befruktede egg ved assistert befruktning enn man gjør nå. Susanne og mannen klarte bragden på den naturlige måten. - Det blir spennende å se hvor mange trillinger som blir født i år, undrer Susanne.

LES OGSÅ! Urinlekkasje etter fødselen? Det er vanligere enn du tror.
 

Cover-Dri for en enklere hverdag

Trillingene – Jonas, Elias og Jacob - er sunne og friske men gulper mye. For å unngå å få gulp og andre kroppsvæsker i hele huset, har Susanne oppdaget et hjelpemiddel som betyr mye i en hektisk hverdag.

- Da vi var på sykehuset da storesøsteren ble født ble vi introdusert for Attends Cover-Dri stol- og sengebeskyttelse. Jeg fortsatte å kjøpe dette på apoteket for å bruke som underlag på stellebordet da hun var liten.  Nå som vi har trillinger er dette det beste hjelpemiddelet vi har. Vi bruker det også i guttenes seng*, i foreldresengen når barna ligger der, i vogn, på putene i sofaen og ellers der guttene ligger. Tanken på å måtte vaske stellebord, madrass og vogn hver gang en av dem gulper eller lekker gjør meg svett, forteller Susanne engasjert. Hun bruker det også når de er ute på offentlige stellebord, da kvaliteten og rensligheten på disse ofte er varierende. - Cover-Dri fungerer som en ekstra beskyttelse mot bakterier og skitt på offentlige stellebord, tipser hun.

Guttene tisser ofte når de skal skifte bleie, og med Cover-Dri på stellebordet slipper den nybakte mammaen å vaske mellom hvert skift. Det blir det nemlig lite tid til i en hektisk småbarnsfase.

- Rene klær finnes ikke lengre. Vi har gått fra å ha på rene klær når vi går ut, til å vurdere hvor mye gulp på klærne som er akseptert, ler trillingmammaen.

Attends Cover-Dri finnes i flere størrelser, og fås kjøpt/bestilt på alle landets apotek og bandagister. Les mer om Attends Cover-Dri her.


Ærlige og herlige fakta:

Som to dråper vann – Jacob og Elias er eneggede mens Jonas hadde egen morkake og dermed er en del større enn de andre to. Selv for en mamma er det vanskelig å skille mellom de eneggede. – Ofte må jeg holde dem opp for å se forskjell, mens jeg har merket forskjell i måten de gråter på, ler Susanne. 

Skjærereir – Trillingene ble tatt med keisersnitt, og kirurgene sammenlignet fødselen med å ta inni et skjærereir. – Det var visst mye armer og bein, sier Susanne. 

Amming – Susanne hadde ambisjoner om å amme trillingene, men innså fort at det ble for hektisk. Nå gjør hun det for kosens skyld om tiden strekker til. 

Søvn – Trillingene sover dessverre sjelden samtidig, og stort sett er minst en av dem våken. Kommunen stiller med hjelp i begynnelsen, og Susanne har hatt 5 timer hjelp hver ukedag hvor hun kan sove og hente seg inn. – Vi er avhengig av nok søvn for å kunne være gode foreldre, medgir hun. 

Hverdagsluksus – Tiden strekker sjelden til, og det å kunne sette seg ned for å spise eller å sette på en klesvask er regnet som luksus i den hektiske hverdagen. Å sette seg ned er nesten umulig. 

Likesinnede – Susanne er med i en facebookgruppe for trillingmødre. Her får hun gode tips og råd, og spesialbestilte blant annet vogn fra New Zealand etter tips fra gruppens medlemmer. – Det er kjekt å se bilder av andres trillinger, spesielt de eldre. Da kan jeg se hva vi har i vente, forteller Susanne. 

Fryktet det verste – Før fødselen fryktet Susanne at livet fremover skulle bli forferdelig og at hun skulle havne i overlevelsesmodus. Selv om livet er blitt mye mer hektisk, er det ikke like galskap som hun fryktet. – Det er travelt med lite søvn, men det går greit. Vi får tid til kos, og den beste måten å forklare det på «koselig ekstremsport», forteller den sprudlende småbarnsmammaen. 

Har du gode tips til andre småbarnsmødre? Del dem gjerne i kommentarfeltet under.

*Vi anbefaler å bruke Cover-Dri under lakenet dersom det brukes i seng for barn, for å unngå at barnet ruller seg inn i det. 

Attends har sponset trillingfamilien med et års forbruk av Cover-Dri.
Innlegget har ingen kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger