Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Småbarnsmoren Julie fikk urinlekkasje etter fødsel

Det tok flere år før Julie Hole gikk til legen med lekkasjeproblemene sine som kom etter første fødsel. Nå har hun håp om å bli kvitt urinlekkasjen helt i løpet av kort tid ved hjelp av TVT-operasjon.

Mange opplever at kroppen endres etter en fødsel, og urinlekkasje kan ramme så mange som 1 av 4 etter man har født.  Hvor hardt man blir rammet er individuelt, og flere kan klare å kvitte seg med problemet ved å gjøre knipeøvelser. I andre tilfeller vil ikke bekkenbunnsøvelser være nok, og det er behov for mer hjelp. Dette er tilfellet for Julie.

- Trodde inkontinens kun rammet gamle damer

Mens noen opplever noen små dråper nå og da, får mange større lekkasjer som har innvirkning på både jobb og hverdagsaktiviteter. Som flere i sin situasjon, hadde ikke Julie tenkt at det fantes hjelp å få, eller at hun i det hele tatt hadde inkontinens. At hjelpen er så tilgjengelig, samt at den operasjonen hun har fått innvilget tar kort tid og er forholdsvis enkel, kom som en overraskelse. - Jeg visste ikke at det var inkontinens jeg hadde, eller at det fantes hjelp å få. Jeg har alltid tenkt at inkontinens bare rammer gamle damer, men det er feil. Det er nok mange som ikke vet dette, og denne informasjonen må ut til folket, sier Julie engasjert.

Julie Hole om inkontinens etter fødselDet var en tur til privat jordmor som endret hverdagen til Julie, og gjorde at hun nå ser for seg et liv uten lekkasjeproblemer.

- Da jeg var gravid med sistemann gikk jeg til privat jordmor ettersom jeg hadde hatt problemer med amming tidligere. Jordmoren spurte meg rett ut om jeg hadde lekkasjer og i hvilken grad. Jeg svarte ærlig, og begynte å ta innover meg at det faktisk var et problem for meg i hverdagen. Jeg kan ikke delta aktivt i lek med barna, hoppe på trampoline eller løpe etter barna. Jeg kan heller ikke gå på treningssenter, fjellturer eller ha gymtimer selv om jeg er lærer med fordypning i kroppsøving, forteller Julie.

Brukte barnebleier på fjelltur

Hun husker godt en episode hvor hun dro på fjelltur med sin da 2 år gamle sønn. Den populære 7-fjellsturen i Bergen skulle gjennomføres, og Julie forberedte seg ved å klippe til en av sønnens bleier for å bruke som beskyttelse på turen.
- Den siste delen av turen var humpete, og da kjente jeg at det rant nedover lårene. Det var veldig ekkelt, minnes hun. 

Første treningsøkten etter fødselen endte også med lekkasje, og hun endte med å måtte gå før aerobictimen var over. Hun har ikke vært på treningstimer på treningsstudio siden.

- Etter første fødsel gikk jeg ofte tur med barnevogn, og var ikke tilbake på trening på en god stund. Jeg merket ikke så mye til det i året i permisjon, og den tiden går så fort. Det var da jeg skulle tilbake på jobb og trening at jeg merket det. Etter min første time på aerobic måtte jeg gå halvveis. Etter 3 hopp var det gjort. Jeg hadde opplevd lekkasje da jeg hostet eller brakk meg ved sykdom, men hadde aldri trodd at det skulle skje på trening, minnes hun.

Visste du at du kan få bind for urinlekkasje på blå resept? Les mer her.

Deler historien på Instagram

Høsten 2018 gjør Julie noe som skulle forandre livet til både seg selv og hundrevis av andre kvinner. Hun forteller åpent om lekkasjeproblemene sine på sin Instagramkonto «Juliehole» samtidig som hun søker legehjelp. Hovedfokus på kontoen med nesten 44.000 følgere har til nå vært interiør, men med et ønske om å gjøre flere oppmerksomme på inkontinens har hun jevnlig laget innlegg om sine opplevelser rundt temaet. Reaksjonene har vært overveldende.
- Flere hundre, om ikke tusen, har tatt kontakt med meg og er i samme situasjon. De har trodd at de var alene om problemene. Mange som har sett innleggene mine på Instagram har gått til lege i etterkant, og flere har allerede blitt operert. Det gjør at det har vært verdt å stå frem, forteller Julie engasjert. 

Miksjonsliste og flowmetri hos KvinneklinikkenUroterapeuter ved Kvinneklinikken Haukeland - sak om urinlekkasje etter graviditet

Etter å ha erkjent at lekkasjen faktisk var et større problem for Julie enn hun hadde innrømt for seg selv, var veien kort til å be om hjelp. Hun ble henvist til uroterapeutene på Kvinneklinikken i Bergen, hvor hun har gjennomført tester og fått gode råd. De to uroterapeutene som jobber her, Monica Aga og Sølvi Maj Handeland Ristesund, møter daglig mange kvinner i lignende situasjoner. 

- Til oss på Kvinneklinikken henvises kvinner i alle aldre. Alle som kommer hit, må ha fylt ut en miksjonsliste på forhånd, og gjennomfører en flowmetri og måling av resturin mens de er her. Dette er viktige hjelpemidler for å bestemme videre behandling, forteller Monica. 

Miksjonsliste er et skjema hvor du må fylle ut hvor mye du tisser og hvor ofte i løpet av 2 døgn. Døgnene trenger ikke være sammenhengende. Du må også veie bind etter bruk i samme periode. I tillegg må du fylle ut et spørreskjema som blant annet tar for seg i hvilke situasjoner du vanligvis opplever urinlekkasje. Flowmetri som gjennomføres hos uroterapeutene, betyr at du må tisse i en trakt hvor det gjennomføres ulike målinger.

- Vi måler hvor mye som tisses og hvor fort. Da får vi en kurve som vi ser på. Vi sjekker også resturinen du har i blæren etterpå, forklarer uroterapeut Sølvi Maj. 
- Det er viktig at pasienten har godt trykk for at de skal kunne ha nytte av operasjon, legger Monica til. 

Følgende produkter er ofte brukt av kvinner med urinlekkasje før og etter fødsel:

Stresstest

Julie tok også en såkalt stresstest da hun var inne til konsultasjon på Kvinneklinikken. 
- Ettersom jeg ikke hadde nok væske i blæren, fylte de den opp med kateter. Jeg fikk på meg en nettingtruse og et stort bind, og måtte hoppe 20 ganger foran uroterapeuten samt hoste hardt 3 ganger. Det hele var over på et par minutter, forklarer Julie. 

Stressinkontinens er tilstanden Julie har, og er en svært vanlig inkontinenstype. Operasjonen som vanligvis gjøres ved stressinkontinens hos de som ikke blir bedre av bekkenbunnsøvelser, heter slyngeoperasjon eller TVT. Julie har fått godkjent sitt ønske om TVT-operasjon, som står for «Tension-free Vaginal Tape». Operasjonen foregår stort sett med lokalbedøvelse. Pasienten skal hoste mens båndet som opereres inn tilpasses kroppen og støtter opp urinrøret. Operasjonen kan helbrede opptil 80-90% av pasientene.

For Julie har ikke bekkenbunnstrening hjulpet i særlig grad, og det er derfor hun nå ønsker operasjon. 
- Jeg har prøvd å knipe, men det hjelper ikke. Jeg trodde ikke det var hjelp å få da jeg mislyktes med knipeøvelsene, forteller hun. 

Savner informasjon til gravide

Julie ønsker at det er fokus på informasjon om urinlekkasje under graviditeten, og hvilke muligheter man har dersom problemet vedvarer.
- Jeg fikk lite informasjon om urinlekkasje fra helsepersonell, men jeg fortalte heller aldri om det. Da jeg fikk satt inn spiral etter fødsel, fikk jeg beskjed om at det ikke var godt nok tak i bekkenbunnen og ble bedt om å gjøre knipeøvelser. Jeg trodde det var kniping som var eneste hjelpemiddel, forteller Julie. 

Uroterapeutene på Kvinneklinikken skulle også ønske at urinlekkasje kom mer frem i lyset under graviditeten og etter fødsel.
- Kvinner skal få veldig mye informasjon under og etter fødsel på begrenset med tid. Informasjon om urinlekkasje blir gjerne nedprioritert. Vi savner et fokus på dette, forteller Monica.
- Vi vil helst ikke få henvist de som har urinlekkasje etter fødsel før 6-12 måneder etter de har født. Det er fordi det er lite vi kan gjøre i den perioden. De må gjøre knipeøvelser, og helst i samråd med fysioterapeut før de henvises hit. Og de bør også være ferdig med å få barn for å kunne ta TVT-operasjonen, ettersom en ny fødsel kan ødelegge resultatet. Den første operasjonen vil gi det beste resultatet, forklarer Sølvi Maj. 

Ikke bagatelliser problemet – få hjelp!

Julie er sikker på at hun har fått de barna hun skal ha, og håper nå på en bedre og lekkasjefri hverdag. Hun har tipsene klare for de som er i samme situasjon:
- Uten å tenke deg om eller bagatellisere problemet – ring fastlegen din, fortell om det og si at du vil henvises til sykehus for utredning. Når ballen først ruller, går det kjapt. Husk at dette er legen sin jobb, og ikke vær flau. Du skal ikke måtte ha det sånn. Kom i gang, jo før jo bedre, sier Julie engasjert. 

Ønsker du å følge Julie sin historie videre? Sjekk ut Instagramhistorien hennes ved å trykke her (krever innlogging på Instagram) eller søk opp «Juliehole» på appen Instagram. Hun har lagt ut historien «Min kampsak» her, hvor alt om hennes liv med inkontinens dokumenteres fortløpende. 


Innlegget har ingen kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger