Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Hvordan snakke om inkontinens

Kjenner du noen med urinlekkasje som ikke vil snakke om det? Eller har du inkontinens selv, og vet ikke helt hvordan du skal gå frem for å fortelle om det? Vi har bedt ekspertene om tips til hvordan man best mulig kan ta praten. For en ting er sikkert – du er ikke alene om å ha urinlekkasje!

I Norge antar man at 1 av 3 kvinner og 1 av 4 menn opplever urinlekkasje i løpet av livet. Mange synes det er vanskelig å snakke om, selv med lege og helsepersonell. Men ved å unngå å fortelle om problemet kan du gå glipp av støtte og hjelp til å finne gode løsninger på problemet. Vi i Attends og vårt morselskap Domtar Personal Care har stor forståelse for bekymringene relatert til inkontinens. Vi har bedt noen av våre eksperter om råd til hvordan man på best mulig måte kan ta praten. 

Skriv det ned, og øv foran speiletAthena Gibbar

Athena Gibbar jobber for HDIS, som driver med hjemlevering av inkontinensprodukter i USA. De får tusenvis av telefoner hver dag fra personer som ønsker inkontinensprodukter, og flere av dem har aldri snakket om temaet med noen før. 

- Selv om jeg har opplæring av våre kundeserviceansatte om hvordan man håndterer disse samtalene, er det fremdeles en utfordring i mitt eget liv siden jeg har et familiemedlem som behøver inkontinensprodukter med høyere absorpsjonskapasitet men hun ønsker ikke å snakke om det, forteller Gibbar. 

Hun råder de som har inkontinens til å snakke med et familiemedlem eller helsepersonell, da det kan lette på bekymringene rundt temaet. Hun tipser også om å skrive med spørsmål eller bekymringer, og si det høyt foran speilet for å bli trygg på å snakke om det. Snakk gjerne også med en person du stoler på. 
Hun har prøvd forskjellige fremgangsmåter med sitt familiemedlem, både ved å spørre forsiktig «hvordan gikk det med produktene du fikk sist?», til å gi mer direkte råd, som «du bruker store mengder produkter. Opplever du lekkasjer eller blir de for fort fulle?».

Målet til Athena Gibbar er å få hennes familiemedlem til å forstå at de kan snakke åpent om inkontinens når personen føler seg klar. 

Gi støtte, og normaliser situasjonen

Fátima Bravo Piqueras og Angela Sierra Diaz er produktspesialister hos Domtar Personal Care i Spania. De er også utdannet sykepleiere. - Når vi snakker om inkontinens, er målet å normalisere situasjonen, forteller Piqueras.
- Å gi støtte kan forbedre livskvaliteten til personer med inkontinens. Det er en samtale det er verd å ta, selv om det føles vanskelig, forteller Diaz.


Fire gode fakta som kan gjøre samtalen om inkontinens enklere å ta:dame og mann holder rundt hverandre og smiler
1. Inkontinens er veldig vanlig. Det rammer millioner av mennesker verden rundt, men så mange som halvparten ber ikke om hjelp. Å snakke om problemet kan bidra til god hjelp og støtte.

2. Inkontinens er et helseproblem. På lik linje med syn og tannhelse, er det å behandle og finne måter å leve med inkontinens på en del av det å ha god helse. Inkontinens relateres ofte til det å bli eldre, men det finnes mange andre faktorer som kan bidra til inkontinens. Det er viktig å søke hjelp hos helsepersonell for å finne den beste behandlingsmåten. 

3. Det finnes hjelp. Det er ikke nødvendig å bli hjemme på grunn av frykt for lekkasje og lukt. Inkontinensproduktene som finnes på markedet i dag er spesielt designet for å være diskret, komfortable og absorbere godt. Dette vil gjøre det mulig å bedrive hverdagsaktiviteter. I flere tilfeller kan bekkenbunnstrening eller operasjon forbedre eller helbrede inkontinens, eller forhindre at lekkasjeproblemene blir forverret. 

4. Tenk på ordene du bruker. Noen synes det er lettere å snakke om inkontinens ved å heller si «urinlekkasje» eller andre ord som ufarlig gjør tilstanden. Noen kaller også buksebleier for «Up and Go», men dette er bleier for barn. Det er bedre å kalle det for navnet på bleien «Attends Pull-Ons» eller buksebleier for å distansere seg fra det barn bruker. Andre ord som kan brukes for inkontinensprodukter er innlegg, bind, absorberende undertøy eller lignende. Urinlekkasje er ikke noe man behøver å skamme seg over, men riktig ordbruk kan gjøre det enklere å snakke åpent om tilstanden. 


Lurer du på noe vedrørende inkontinens? Ta gjerne kontakt med oss her. Hvis du har inkontinens anbefaler vi også at du kontakter lege for å få utredet tilstanden og se hvilke behandlingsmetoder som kan fungere for deg.


Innlegget har ingen kommentarer.
Skriv en kommentar

Captcha Image