Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Hjelp, jeg lekker! Hva gjør jeg nå?

Ikke la problemer med urinlekkasje gå ut over livet ditt. Det finnes god hjelp å få! Kommer det stadig noen dråper når du ler, hoster, nyser eller trener, kan det hende du har fått urinlekkasje. Heldigvis finnes det behandlinger og hjelpemidler for å redusere lekkasjen eller for å bli kvitt den for godt. 

Attends

Du er ikke alene!

Urinlekkasje er et svært utbredt problem, men som fortsatt få snakker om.

- En av fire i Norge opplever urinlekkasje i en eller annen form, forteller sykepleier Pål Robert Jahnsen som jobber som produktspesialist i Attends. Han har tidligere jobbet mange år innen helsevesenet som sykepleier. Hver dag snakker han med både vanlige forbrukere og helsearbeidere.

- Urinlekkasje kan ramme alle aldersgrupper og begge kjønn, men kvinner er mest utsatt.

Mange kvinner går igjennom svangerskap, fødsler og får hormonelle endringer i overgangsalder som særlig kan svekke musklene i bekkenbunnen.

-I tillegg kan medisinske diagnoser som blant annet MS og diabetes, medisinbruk som virker vanndrivende samt overvekt medføre urinlekkasje.

Hva er grunnen til at jeg lekker?

– Når du tisser, trekker musklene i blæreveggen seg sammen, og musklene i urinrøret slapper av. Når du er ferdig med å tisse, slapper musklene i blæreveggen av, og urinrøret strammer til og stenger av slik kan blæren igjen fylles med urin uten at det lekker.

Årsaken til at man kan begynne å lekke er at bekkenbunnmusklene blir for svake og at man ikke klarer å knipe igjen når man må tisse. Noen kan oppleve at det lekker små dråper av og til eller større skvetter hele tiden, mens andre kan oppleve å ikke ha kontroll på blæren i det hele tatt. Uansett grad av lekkasje så finnes det hjelp, det er derfor viktig å snakke med legen din – og husk, du er ikke alene.

Treningen som hjelper mot lekkasje

Trening av bekkenbunnmusklene kan ha god effekt mot urinlekkasje, men det er viktig å trene de riktige musklene. Disse musklene er jo ikke synlige og kan for mange være vanskelige «å få tak i» og trene optimalt. Dersom du er usikker på om du gjør øvelsene riktig, kan du også oppsøke en fysioterapeut for råd og veiledning. Det er viktig for alle kvinner å trene bekkenbunnmusklene regelmessig, dette virker også forebyggende forteller Pål Robert Jahnsen.

Har du stressinkontinens, som er den vanligste formen for inkontinens, er treningen ekstra viktig.

– Hvor kan jeg få tips om hvordan jeg gjør slike øvelser?

– Hos apotekene får du gratis brosjyrer, og du kan også finne bekkenbunnøvelser her på nettsiden. Svært mange ser en betydelig forbedring etter å ha trent bekkenbunnen og gjort knipeøvelser jevnlig og riktig. En del opplever også å bli kvitt urinlekkasjene helt, forteller han.

Attends

Det er viktig å be om hjelp!

Pål Robert erfarer at mange har urinlekkasjeproblemer og bare aksepterer at sånn er livet. Mange kvier seg for å ta kontakt med lege eller apotek og snakke om sine opplevelser med urinlekkasje, men det er viktig å huske at du ikke er alene. Både apotek, leger og annet helsepersonell er vant med å tilby hjelp og snakker med personer som opplever urinlekkasje daglig.

Hvis problemet reduserer livskvaliteten din, er det på tide å ta grep og bestille en time hos fastlegen. Fastlegen kan også henvise deg til videre utredning hos eksperter som urologer og uroterapeuter, sier Pål Robert. 

Det finnes i dag ulike medisiner og en type operasjon som kan hjelpe deg med å redusere og noen ganger også helbrede urinlekkasjen. I tillegg finnes det mange ulike typer bind som er spesielt utviklet for urinlekkasje, som Attends-produktene. Men det er du som må ta det første steget og søke hjelp.

Gode produkter ved urinlekkasje

Alle apotek og bandagister har produkter laget spesielt for urinlekkasjer, både for små, middels og større lekkasjer. Apotekansatte kan mye om urinlekkasje og hjelper deg gjerne dersom du ønsker det. Apotek og bandagister har egne samtalerom hvor du kan snakke uforstyrret om din urinlekkasje. Her får du nyttig informasjon om ulike truseinnlegg, bind og bleier og kan få med deg gratis vareprøver som du kan teste ut hjemme.

– Når du har funnet produktet som passer deg, kan du kontakte fastlegen din og be om en blå resept. Merk også at du på blå resept får dekket truser, sengebeskyttelse samt barrierespray - en krem for sår og irritert hud spesielt utviklet for inkontinens.

-Du kan også kontakte oss i Attends og få tilsendt gratis vareprøver, forteller Pål Robert.

– Men holder det ikke å bruke et vanlig truseinnlegg eller menstruasjonsbind?

Da urin har en annen konsistens enn blod, er det ikke mulig for et menstruasjonsbind å absorbere en tyntflytende væske som urin like raskt og sikkert som et bind spesielt utviklet for urinlekkasje. Du vil ikke få samme beskyttelsen, og vil derfor kunne oppleve både lukt og risiko for lekkasjer, forklarer han.

 

Attends-produktene har en god og rask oppsugningsevne som trekker væsken raskt vekk fra overflaten og ned i bindet, slik at du kan føle deg sikker og tørr.

 

Attends

Her på nettsiden og i Attendsbloggen finner du nyttig informasjon, gode tips og produkter for alle typer og grader av urinlekkasje, avslutter Pål Robert. Tørr å be om hjelp!


 

 


 Anonym commented on 05-Feb-2021 07:03 PM
Jeg har fått god hjelp av produktene til Attends. Gode råd fra apotek
Attends As commented on 08-Feb-2021 03:55 PM
Hei, det er fint å høre at du er fornøyd med våre produkter og hjelpen du har fått på apoteket. Ha en fin dag. Vennlig hilsen Attends
Anonym commented on 11-Mar-2021 03:45 PM
Jeg lurer litt på hvor mange bind det er "normalt" å bruke pr dag ? Jeg må bytte ganske ofte, hver andre - tredje time - ellers føles det vått, klumpete og ukomfortabelt. Ikke helt sikker på hvilken type inkontinens jeg har, ikke sånn at hele blæren tømmes på en gang, mer små til større skvetter ganske hyppig, og uten at jeg merker det. Alltid redd for å ikke få skiftet i tide, at det skal lekke eller lukte, men også redd for at det skal synes at jeg bruker bind/bleie. Er jo ikke akkurat det kuleste...
Attends As commented on 11-Mar-2021 04:17 PM
Hei, takk for henvendelsen. Det regnes som vanlig å bruke 2-3 bleier på dagen og 1 på natten. Hvis du kan fortelle oss om du er kvinne eller mann og hvilken type bleie du bruker, kan vi hjelpe deg videre. Send oss svar til ingrid.vaset@attindas.com. Hilsen Attends.
Anonym commented on 27-Apr-2021 04:40 PM
Hei, meg som skrev over her. Kvinne, 50 år. Hatt lekkasjeplager lenge, men mye mindre tidligere (mest ved hoste/latter/trening). Da holdt det med små innlegg. Nå bruker jeg attends soft 3 extra, men må skifte ofte. Merker ikke når jeg har lekkasje, merker at bindet blir ubehagelig. Gruer meg for lege, går helst ikke til lege... Som sagt kommer ikke fullstendig tømming av urin, mer skvetter/siving - selv om jeg går ofte på toalettet. Usikker på om jeg klarer tømme blæren helt. Gansje frustrerende. Påvirker livet. Begrenser meg. Og økonomisk....
Attends As commented on 28-Apr-2021 09:33 AM
Hei, takk for henvendelsen. Urinlekkasje er noe som rammer svært mange både kvinner og menn. På tross av det synes mange det er vanskelig å ta problemstillingen opp med lege. Fastlegen din kan hjelpe deg med resept, slik at produktene ikke koster deg så mye. Det finnes også øvelser du kan gjøre, samt hjelpemidler som kan bidra til å minske lekkasjeproblematikk. Vi vil absolutt anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din, slik at du kan få den hjelpen du har krav på. Lykke til! Hilsen Attends
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger