Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

Har du prostatakreft og trenger noen å snakke med? Ring en likeperson!

I Norge får ca. 5000 menn diagnosen prostatakreft hvert år og ca. 50 000 menn lever med sykdommen. Da er det naturlig at det dukker opp mange spørsmål, og for mange tabubelagte spørsmål, som det er flaut eller vanskelig å prate om.

  • - Da jeg fikk diagnosen prostatakreft for 7,5 år siden, savnet jeg å snakke med noen som hadde personlig erfaringer med prostatakreft. Noen som kunne berolige meg og gi meg den informasjonen jeg trengte, sier Arild Granerud.

Vi har intervjuet Arild Granerud, en 64-årig pensjonist fra Hamar, om det å være likeperson. Granerud jobbet tidligere som professor i psykisk helsearbeid ved Høgskolen i Innlandet og har bakgrunn som sykepleier.

Hva er en likeperson og hvem står bak ordningen?

I dag har Prostatakreftforeningen (PROFO) et nettverk av 70-80 frivillige likepersoner fordelt over hele Norge, bortsett fra Svalbard. En likeperson er i følge PROFO en som selv har vært i en situasjon som pasient eller pårørende, og som stiller opp og bruker sine erfaringer til å hjelpe andre som er i en lignende situasjon.

  • - Det er trygt å betro seg til en likeperson, understreker Granerud. Alle likepersoner i PROFO har vært på kurs og har blitt godkjent av foreningen. I tillegg må de skrive under en taushetserklæring.

For Granerud ble det naturlig å engasjere seg i PROFO for å forbedre tilbudet til menn som rammes av kreft. I dag er han aktiv som likeperson i Gjøvik/Hamar regionen og sitter sentralt i likepersonutvalget for PROFO i Oslo.

Slik kommer du i kontakt med PROFOs likepersoner

  • - Under koronaepidemien er det kun mulig å nå likepersoner på telefon, forteller Granerud. Ring kontakttelefonen på 22 53 55 35 og tast 1 for likepersoner. Eller ta direkte kontakt. Her finner du oversikt over PROFOs likepersoner.

Likepersoner har ikke egne kontorer, men holder normalt (før koronaen kom) til på Vardesentrene, Kreftforeningens møtesteder for kreftrammede. Vardesentrene finnes på de største sykehusene i Norge, hvor kreftrammede og/eller pårørende treffes for å hente krefter, snakke med likesinnede samt dele erfaringer. Her finner du oversikt over Vardesentrene i Norge og hvilke aktiviteter de tilbyr.

 

Hvem tar kontakt med likepersoner?

  • - De som ringer oss er selvfølgelig menn som er rammet av prostatakreft, men også partnere/koner/samboere og døtre. Dessverre hører vi sjelden fra noen sønner, noe som er veldig synd. De fleste ringer kun en gang og melder seg inn i PROFO, hvor de får mye nyttig informasjon, blant annet i medlemsbladet Profonytt, sier Granerud.

Men hva spør folk om?

Folk som ringer Granerud har mange spørsmål, men hvilke spørsmål er det som går igjen og hvilke lurte han selv på da han fikk diagnosen? - Urinlekkasje er det første de spør om, sier han. Jeg prøver også å gjøre folk oppmerksomme på hvor viktig det er å prøve bekkenbunnstrening, hvordan vanndrivende drikker virker og hvilke hjelpemidler som finnes. I tillegg tar jeg opp ereksjonssvikt – et spørsmål som de fleste ikke tør å stille selv, fortsetter Granerud. Mange spør også om PSA måling.

Tips til deg som nettopp har fått diagnosen prostatakreft

  1. Ta sykdommen alvorlig, men de fleste klarer seg bra gjennom sykdomsforløpet. Vi har et bra helsevesen og gode behandlinger i Norge.
  2. Urinlekkasje kjennes flaut og tabubelagt for mange, men det er veldig vanlig! Ring og prat med en likeperson som vet hva du går igjennom.
  3. Det kan være vanskelig å snakke med partneren og egne barn om sykdommen. Da kan man fint invitere en likeperson med på samtalen.

Og til alle menn der ute: Start å teste dere tidlig – gjerne i starten av 50 årene!

Til slutt spør vi hva som gjør at Granerud brenner sånn for likepersonordningen? - Å snakke med noen som har opplevd det samme som det du går gjennom nå og som kan dele sine personlige erfaringer med deg en til en er veldig verdifullt. Å snakke med en fagperson, lege eller sykepleier er ikke det samme, avslutter Granerud.

Opplever du problemer med urinlekkasje?

Attends har tynne og diskrete produkter spesielt utviklet for menn med urinlekkasje; Prøv vår produktveileder for å finne det produktet som passer best for deg.

Få tips og nyttig informasjon om urinlekkasje for menn på attends.no/for-menn og på Attendsbloggen.Laurence commented on 17-Nov-2020 08:15 AM
Thanks for any other great article. Where else
may just anyone get that type of info in such an ideal approach of writing?
I've a presentation next week, and I am at
the search for such information. Maglietta Chelsea
Attends As commented on 17-Nov-2020 09:51 AM
Hello Maglietta, thanks for your e-mail. It's nice to know that you found our blog useful. To get more information, you can get in touch with the Prostate Cancer Organization in Norway on e-mail post@prostatakreft.no.

Best regards,
Attends AS
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger