Attendsbloggen

Velkommen til Attendsbloggen. Her finner du nyttige artikler om inkontinens og relaterte saker.

5 tegn som kan tyde på at du kan ha inkontinens - kvinner

1 av 4 kvinner i Norge opplever urinlekkasje i en eller annen form i løpet av livet. Her er symptomene på at du kan være en av dem.

Det drypper når du trener, hoster eller ler

Urininkontinens kommer i mange grader, og den vanligste formen er stressinkontinens. Det har ingenting med stress i livet generelt å gjøre, men at du stresser blæren ved å anstrenge deg. Dette gir utslag i at du tisser på deg når du for eksempel er på trening, hoster, ler eller anstrenger deg. Som oftest er det små mengder urin, men i noen tilfeller kan det være større mengder. 

Disse produktene passer bra for kvinner med små urinlekkasjer. 

Du tisser på deg ved og etter graviditet

Fødsel og graviditet er en stor påkjenning for kroppen, og flere kan oppleve at de drypper litt eller tisser på seg både før og etter fødselen. 


Dette kan være på grunn av svake bekkenbunnsmuskler eller trykk på blæren. Det er viktig å trene bekkenbunnsmusklene jevnlig for å unngå urinlekkasje etter fødselen og ellers. Det å trene bekkenbunnsmusklene er dessuten viktig for alle kvinner. For mange hjelper det å trene bekkenbunnsmusklene, mens noen behøver mer hjelp. Hvis bekkenbunnstrening ikke har ønsket effekt, ta kontakt med legen din for henvisning videre til spesialister.

Les mer om bekkenbunnsøvelser for kvinner.

Du klarer ikke å holde deg

Du kjenner at du må på do, men du rekker ikke frem til toalettet i tide. Du kan lekke små til store skvetter, men du kan også tisse ut alt du har i blæren. Dette kalles hastverksinkontinens. Mange kan også oppleve hyppig vannlating, eller overaktiv blære. Noen klarer å rekke toalettet i tide, mens andre opplever urinlekkasje.

Julie (33) fikk urinlekkasje etter fødsel. Les hennes historie her.
 

Lekkasje om natten

Flere som har inkontinens, tisser på seg om natten. Enten merker man ikke at man må på do, eller så rekker man ikke å stå opp før uhellet er ute. Hos noen skjer det ofte, mens andre væter sengen en sjelden gang. 

Har du behov for sengebeskyttelse? Les her

Blæren tømmes ikke helt

Uansett hvor lenge du er på toalettet føles det som om blæren aldri blir helt tømt. Noen ganger kan du oppleve at det renner urin når du nettopp har tømt blæren. Noen må tisse ofte, men får det ikke til. Dette kalles Overflow inkontinens, og er vanligst blant diabetikere og de med nedsatt nervefunksjon. Den forårsakes av svake blæremuskler.

Det finnes hjelp!

Det finnes hjelp å få dersom du mistenker at du har inkontinens. Første steg er å gå til legen for å få diagnostisert problemet. Her kan dere finne ut om du behøver inngrep eller om det finnes andre behandlingsmåter som kan bedre din situasjon. Du kan blant annet bli henvist videre til urolog eller uroterapeut for å finne ut hvilke muligheter som finnes for din situasjon. Det finnes også et mangfold av inkontinensprodukter som kan hjelpe deg i din hverdag.

Les mer om de forskjellige typene inkontinens hos kvinner her.

Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet under. 

 

 kristina milanko commented on 23-May-2019 10:49 PM
Hei. Eg er en kvinne i alder 48 år. Har hatt urinlekkasje etter eg fødde mine to barn. Har også vert hos legen med de. Men fekk vete at de ikke hjelper med operasjon, fordi de kommer tilbake. Eg bruker Attends truse innlegg. Men eg lurer på? Kan eg bruke ob mot urinlekkasje? Og hvorfor har ikke Attends laget ob mot urinlekkasje. Eg liker ikke å ha bind på meg når eg er i Syden. Håper dere kan hjelpe meg. Mvh kristina milanko
Attends As commented on 24-May-2019 11:21 AM
Hei,

Så flott at du har vært i kontakt med legen din for å be om hjelp.

Tamponger kan dessverre ikke brukes mot urinlekkasje. Siden urinrøret er mye smalere enn skjeden, vil det ikke være mulig å føre en tampong inn i urinrøret.

Vennlig hilsen,
Attends.
Grete Pettersen commented on 16-Aug-2019 04:34 PM
Hei. Jeg flyr mye på do og tisser om dagen. Har hatt det lenge. Kan nesten.ikke drikke noe. Om morran så drikker jeg ca 3 kopper kaffe og noe vann. Er det noe en kan gjøre for å minske dette. Hilsen Grete
Runa commented on 16-Aug-2019 07:31 PM
Da jeg var knapt 40 år og hadde født 3 barn, opplevde jeg urinlekkasje ved trening, hopping osv. Det ble vått på golvet der jeg trente, ikke noe kjekt.
Redningen var heldigvis ikke langt unna. I løpet av kort tid fikk jeg hjelp på sykehuset i Kr.sand. De satte på en ring på urinrøret og siden har problemet ikke eksistert 👏👏👏 Kjempegod hjelp og i dag er jeg 63 år og har ingen problemer med blæra, jeg kan løpe og hoppe så mye jeg vil 😊Hjertelig takk til sykehuset i Kr.sand 👏👏👏
Attends As commented on 19-Aug-2019 09:30 AM
Hei Grete,

Ettersom kaffe er vanndrivende kan du prøve å kutte ut eller minske mengden kaffe du drikker. Pass også på å drikke små slurker vann gjennom hele dagen. Vi planlegger et blogginnlegg med flere tips til dere med hyppig vannlating, så følg med i september!

Vi anbefaler også at du kontakter legen din, ettersom hyppig vannlating kan være symptomer på andre sykdommer.

Vennlig hilsen,
Attends.
Attends As commented on 19-Aug-2019 09:32 AM
Hei Runa,

Så flott å høre at du har fått hjelp og er kvitt urinlekkasjen. Vi har et flott og dyktig helsevesen!

Vennlig hilsen,
Attends.
Anonym commented on 16-Nov-2020 04:10 PM
Jeg opplever at det kan rende av meg etter jeg har vært i basseng eller ved at jeg bader. Dette kommer uten forvarsel. Hva skyldes dette?

Hilsen dame 48
Attends As commented on 17-Nov-2020 01:53 PM
Hei dame 48,

Vi anbefaler deg å ta dette opp med din fastlege og eventuelt be om videre utredning hos en uroterapeut. I mellomtiden er det lurt å starte med knipeøvelser, hvis du ikke allerede gjør det.

Med vennlig hilsen
Attends
Skriv en kommentar

Captcha Image

Nylige innlegg


Tagger