Inkontinens og Alzheimers – gode tips for helsepersonell

Håndtering av inkontinens hos pasienter med Alzheimers sykdom – gode tips for helsepersonell

Håndtering av inkontinens hos pasienter med Alzheimers sykdom krever personlig tilpasset omsorg og empati, enten du jobber i bolig, hjemmesykepleie, institusjon eller på sykehus.

 

Denne artikkelen gir gode tips til hvordan helsepersonell kan ta vare på Alzheimer-pasienter på best mulig måte, da pasientene ofte kan føle seg engstelige, frustrerte og redde uten riktig støtte.

Å forstå inkontinens hos personer med Alzheimers sykdom

Urin-, avførings- eller dobbeltinkontinens er vanlig men ikke uungåelig etter hvert som Alzheimers sykdom utvikler seg.

 

Kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienten er en av de største utfordringene når det gjelder behandling av inkontinens. Mennesker med Alzheimers kan være ute av stand til å fortelle deg at han eller hun må på toalettet, ikke rekker frem i tide eller glemmer hvordan det skal brukes.

Gode råd for behandling av inkontinens

Disse forskningsbaserte rådene kan hjelpe deg med å håndtere inkontinens hos personer med Alzheimers. 

Ernæring og væskeinntak 

Et balansert kosthold og mosjon bidrar til å forebygge forstoppelse. Oppmuntre til inntak av væske, da begrenset væskeinntak kan føre til dehydrering, noe som igjen kan føre til urinveisinfeksjon og forverre inkontinensproblemene. 

Faste rutiner

En fast rutine for toalettbesøk kan bidra til å unngå uhell. 

Hygieniske forhold

Sørg for at huden holdes ren og tørr. Sjekk huden regelmessig for å sikre at den ikke utsettes for mye urin og avføring, da dette kan føre til skader på huden. 

Inkontinensprodukter

Når inkontinensprodukter velges og brukes på riktig måte, kan de bidra til å opprettholde verdigheten og forhindre ubehag som følge lekkasjer.

Medisiner

Medisiner kan påvirke inkontinens, for eksempel vanndrivende midler, sovetabletter og lignende. Det er viktig å ta en gjennomgang av dette.

Opprettholde pasientens verdighet og komfort

Å skape et støttende miljø vil hjelpe deg med å behandle inkontinens hos Alzheimers-pasienter, bevare deres verdighet og komfort og redusere sannsynligheten for plager. 

 

Disse designendringene hjelper til med å skape demensvennlige omgivelser:

 

●     Farger - Å male badet i en kontrastfarge gjør det lettere å kjenne det igjen. 

●     Lys - En nattlampe viser tydelig vei til toalettet. Du kan også la dørene stå på gløtt for enkel tilgang.

●     Materialer - Unngå fargerike mønstre, som pasientene kan forveksle med et hull eller at pasientene hopper på dem. Dette kan gjøre dem urolige.

●     Skilting - Et bilde av toalettet på toalettdøren (i hodehøyde) vil gjøre det mer synlig.

●     Praktiske tilpasninger - Håndtak, forhøyede toaletter og kommoder gjør toalettbesøket enklere. Eldre pasienter er ofte vant med å trekke ned på gamlemåten enn en moderne trykknapp på sisternen.

●     Unngå speil på badet - refleksjoner i speil kan være distraherende hvis en person med Alzheimers ikke kjenner igjen speilbildet sitt. De kan tro at det er en fremmed på badet.

Effektiv kommunikasjon

Helsepersonell og omsorgspersoner må tilpasse seg pasientens tap av kommunikasjonsevner etter hvert som Alzheimers sykdom utvikler seg.

 

Vær på utkikk etter ikke-verbale signaler som viser at pasienten trenger å gå på toalettet, for eksempel at han eller hun gjemmer seg, blir stille, beveger seg og går rundt. Bruk et saklig språk (ikke babyspråk) for å redusere forlegenhet og forhindre at uroen eskalerer.

Noter deg utløsende fraser som Alzheimer-pasienter med inkontinens bruker når de ønsker å gå på toalettet, selv om ordene ikke gir mening for deg, for eksempel: "Jeg må ut".

Persontilpassede pleieplaner

Respekter behovet for privatliv så langt det er mulig.

 

Ved håndtering av inkontinens hos Alzheimer-pasienter bør helsepersonell tilpasse pleieplanene til personens behov.

 

Det er viktig å være fleksibel og oppdatere planen kontinuerlig etter hvert som sykdommen utvikler seg.  Sørg for at Alzheimers-pasienter får en inkontinensvurdering, med henvisning til spesialisthelsetjenesten for ytterligere støtte.

Hygiene og hudpleie

Ha våtservietter, desinfeksjonsmiddel, inkontinensprodukter, engangshansker og en avfallsbeholder lett tilgjengelig for å opprettholde god hygiene og hudpleie. 

Inkontinensprodukter

Hvilke inkontinensprodukter du trenger, vil avhenge av type og grad av inkontinens og personens funksjonsevne. Hvis for eksempel lekkasjen oppleves som dråper eller små skvetter, bør du velge et mindre produkt for økt komfort og diskresjon. 

 

Når det gjelder valg av alt-i-ett-produkt, er det viktig å velge riktig livviddestørrelse. Mål personens midje og hofter, og bruk den største av de to størrelsene til å velge størrelse. Hvis produktet er for stort, øker risikoen for lekkasje.

 

Usikker på hvilket produkt du bør velge? Prøv vår produktveileder her.

 

Hos Attends kan du velge blant hovedkategoriene under som gir og beskytter mot lekkasje og lukt.

  1. Dråpesamlere og innlegg for menn - disse inkontinsproduktene beskytter mot lette til moderate urinlekkasjer hos menn.
  2. Bind for kvinner og menn - kan brukes dag og natt ved lett til tung urininkontinens. De er pustende og myke for sensitiv hud. Nattbind for kvinner er også tilgjengelig for ekstra beskyttelse om natten eller når personen ligger.
  3. Kroppsformede bleier - disse anatomisk formede unisex-produktene er enkle å tilpasse, og er beregnet på urin- og avføringslekkasjer. 
  4. Pull-ons-bleiebukser - våre Pull-Ons er engangs bleiebukser for alle typer urinklekkasje og er svært diskrete og komfortable. De kan brukes av både menn og kvinner.
  5. Beltebleier - vi har utviklet Attends Flex-serien for tung inkontinens. De festes rundt livet med fleksible festebelter.
  6. Alt-i-ett bleier - disse alt-i-ett teipbleiene er beregnet på tung inkontinens hos menn og kvinner.
  7. Fikseringstruser - brukes sammen med Attends kroppsformede bind; Fikseringstrusene kommer i flere ulike livviddestørrelser og har korte ben.
  8. Stol- og sengebeskyttelser - Attends Cover-Dri-serien gir ekstra sikkerhet og finnes i ulike fasonger og størrelser med og uten vinger for å dekke ulike behov.
  9. Øvrige produkter - vi tilbyr ulike produkter - blant annet smekker, vaskehansker, barrierespray med sink og vaskeservietter.

Samarbeid med omsorgspersoner og pårørende

Hvis en person har Alzheimers, kan inkontinens ha stor innvirkning på personen og deres familie, som kan være bekymret for at andre skal ta seg av pleien.

 

Å involvere den pårørende i pleieplanen kan bidra til å redusere bekymringene. Det er også en mulighet for helsepersonellet til å lære mer om hva pasienten liker og ikke liker, slik at de kan tilpasse pleieplanen.

 

Alzheimers-pasienter trenger en helhetlig og empatisk tilnærming fra helsepersonell når de skal håndtere inkontinens.

Dette kan vi gjøre ved å lytte til dem og deres familier, ivareta pasientenes verdighet, skreddersy strategier og tilnærminger til individuelle behov, skape et trygt miljø, sørge for god hygiene og bruke de riktige inkontinensproduktene.

Se vårt komplette utvalg av inkontinensprodukter som fremmer pasientens komfort og verdighet.

 

Kilder


●     https://www.alz.org/help-support/caregiving/daily-care/incontinence

●     https://www.alzheimers.org.uk/get-support/daily-living/toilet-problems-continence

●     https://www.alz.org/help-support/caregiving/daily-care/incontinence#:~:text=Use%20adult%20words%20rather%20than,means%20going%20to%20the%20bathroom.

●     https://www.bladderandbowel.org/associated-illness/alzheimers-and-incontinence/

●     https://www.verywellhealth.com/urinary-and-fecal-incontinence-in-dementia-98681

●     https://www.scie.org.uk/dementia/about/#:~:text=Out%20of%20people%20those%20who,dementia%20or%20severe%20memory%20problems.

●     https://www.scie.org.uk/dementia/supporting-people-with-dementia/dementia-friendly-environments/video-environment-care-home.asp

●     https://www.alz.org/professionals/health-systems-medical-professionals/care-planning

●     https://www.alz.org/media/Documents/Cognitive-Impairment-Care-Planning-Toolkit_012623.pdf

Recent Articles